Националният отбор на Грузия се доближи само на една победа от участие на европейското първенство по футбол през 2024 година в Германия.

В полуфиналните плейофи, определящи последните три участника на шампионата, Грузия победи с 2:0 Люксембург и ще очаква победителя от двойката между Гърция и Казахстан в следващия си мач. И двата гола в срещата вкара Буду Зивзивадзе, а за гостите от Великото херцогство червен картон в 58-мата минута получи централният защитник Максим Шано.

Под проловния дъжд в Тбилиси домакините вкараха по един гол и през двете полувреме и имаха сериозно игрово превъзходство, но мачът можеше да се развие и по съвсем друг начин, ако не беше една ключова намеса на системата за видеоповторения в началото на второто полувреме.

До почивката гредата и вратарят Антони Морис задържаха Люксембург в мача, но Зивзивадзе успя да открие в 41-вата минута, разписвайки се след лошо изчистено центриране от корнер.

С началото на второто полувреме Люксембург показа ново лице и Гиорги Мамардашвили трябваше да показва класа на вратата на домакините. Той обаче бе безпомощен в 55-ата минута, когато Герсон Родригес се разписа. Тук обаче дойде намесата на системата ВАР, която индикира, че голът не трябва да бъде признат, тъй като по-рано в атаката Шано е извършил нарушение срещу играч на Грузия, за което трябва да получи и червен картон.

Така вместо изравняване, домакините запазиха преднината си в резултата, а и останаха с човек повече на терена.

До края на двубоя Грузия използва умело числения си превес, а в 64-тата минута Зивзивадзе вкара и втори гол, с който уби интригата.

Във финалния плейоф Грузия ще бъде домакин на един измежду европейския шампион за 2004 година Гърция или Казахстан. Нито Грузия, нито Казахстан са играли на европейско първенство като самостоятелни държави.