Белгия постигна първа победа на UEFA EURO 2024, след като надделя над Румъния с резултат 2:0 във втория си мач от група „E“. Всичко на „РейнЕнергиЩадион“ в Кьолн стартира още във втората минута, когато Юри Тилеманс откри, а капитанът Кевин Де Бройне удвои и донесе успеха на своя тим в 80-ата минута след асистенция на вратаря Коен Кастеелс.

"Червените дяволи" изиграха доста по-добър двубой, в сравнение със загубата с 0:1 от Словакия на старта. Тази вечер възпитаниците на Доменико Тедеско създадоха 20 шанса за попадение, но нямаха късмет, най-вече Ромелу Лукаку, който отново пропусна няколко изгодни ситуации, а също така нов негов гол не бе зачетен. Все пак, Белгия стигна до успеха с голове в началото и в края на двубоя. Румънците също показаха приятна игра, като на свой ред имаха 14 ситуации за гол и атакуваха до последния възможен момент.

По този начин ситуацията в групата стана изключително завързана, след като и четирите отбора ичат по три точки и всичко ще трябва да се реши в последния трети кръг. Тогава Белгия среща Украйна, докато Румъния ще се бори със Словакия.

Снимки: Gulliver/GettyImages
100 снимки

Селекционерът на Белгия - Доменико Тедеско, бе предприел четири промени сред своите титуляри след загубата с 0:1 от Словакия на старта. Опитният Ян Вертонген се завърна сред титулярите, като от първата минута стартираха още Артур Теате, Юри Тилеманс и Доди Лукебакио. Тези, които отстъпиха местата си, бяха Яник-Ферейра Караско, Леандро Тросар, Орел Мангала и Зено Дебаст. Вратар бе Коен Кастеелс, а пред него в защита действаха Тимоти Кастан, Ваут Фаес, Вертонген и Теате. В центъра оперираха Юри Тилеманс и Амаду Онана, докато по крилата нападаха Лукебакио и Жереми Доку. Капитанът Кевин Де Бройне бе поставен зад Ромелу Лукаку, който водеше нападението.

Наставникът на Румъния - Едуард Йорданеску, бе направил само една промяна в своя състав в сравнение в с тези, които започнаха при победатанад Украйна с 3:0. Той отново заложи на схема с четирима в отбрана и насити средата на терена. Така напред имаше само един човек в лицето на Денис Драгуш, като му помагаше Валентин Михайла по левия фланг, който замени Флорентин Коман.

Белгия стартира ударно двубоя и откри резултата още в 73-ата секунда чрез Юли Тилеманс. Халфът на Астън Вила отне топката в половината на Румъния, след което комбинира с Ромелу Лукаку, който напредна към наказателното поле и раздаде наляво за Жереми Доку. Крилото на Манчестър Сити върна топката за Лукаку, а той, от своя страна, я предостави на Тилеманс, който шутира с десния крак по тревата от 18 метра и намери долния десен ъгъл на вратата на Флорин Ница за 1:0.

"Червените дяволи" можеха да удвоят преднината си в 13-ата минута, когато Ромелу Лукаку се отчете със сериозен пропуск. Жереми Доку проби по левия фланг, стигна до наказателното поле и подаде за Лукаку, който добре запази топката с тяло срещу Андрей Бурка, след което се обърна и стреля, но там Никушор Банку го блокира в последния момент и кълбото излезе в корнер.

В 63-ата минута втори гол за Беллгия беше отменен. Амаду Онана отне топката в собствената си половина и комбинира с Кевин Де Бройне на центъра, който пък изведе отлично зад защитата на Румъния Ромелу Лукаку. Централният нападател напредна и стреля ниско в долния десен ъгъл на Ница, за да отбележи. Попадението, обаче, беше отменено заради засада на Лукаку и резултатът остана непроменен.

Пет минути по-късно пък румънците пропуснаха отлична възможност да изравнят резултата. Амаду Онана върна много лошо топката с глава назад и буквално изведе Денис Ман зад Таете сам срещу вратаря. Футболистът на Румъния напредна в наказателното поле и стреля с десния крак, но Кастеелс излезе отлично и го блокира, предотвратявайки сигурно изравнително попадение.

Все пак, десет минути преди края на редовното време, Белгия удвои преднината си. Вратарят Коен Кастеелс изрита топката от наказателното си поле, тя прехвърли всички играчи и Де Бройне се измъкна от Драгушин, след което прати топката в долния ляв ъгъл на Ница за 2:0. Капитанът на Белгия, обаче, везе в грубо с бутоните в тялото на вратаря, но голът беше зачетен, тъй като ситуацията стана, след като полузащитникът прати кълбото във вратата.

FT .

2 : 0

  • 2’ Юри Тилеманс
  • 80’ Кевин Де Бройне
Излъчва се по
  • КРАЙ НА МАЧА! Победа за Белгия с 2:0 над Румъния!

    90+5'
  • Четири минути добавено време на двубоя.

    90+1'
  • Смяна за Румъния – Деян Сореску влезе на мястото на Андрей Рациу.

    90'
  • ВЪЗМОЖНОСТ ЗА БЕЛГИЯ! Лукаку овладя топката на центъра и тръгна на самостоятелен пробив, влезе отдясно в наказателното поле и стреля от малък ъгъл към вратата, но Ница се намеси и спаси с десния крак.

    89'
  • ШАНС ЗА РУМЪНИЯ! Ваут Фаес не успя да се справи с една наглед лесна топка и това даде шанс на Денис Алибек да го изпревари в наказателното поле и чукна кълбото покрай Кастеелс, но там Тимоти Кастан притича и успя да изчисти пред голлинията.

    85'
  • ГОООЛ ЗА БЕЛГИЯ! Кевин Де Бройне удвои! Вратарят Коен Кастеелс изрита топката от наказателното си поле, тя прехвърли всички играчи и Де Бройне се измъкна от Драгушин, след което прати топката в долния ляв ъгъл на Ница за 2:0. Капитанът на Белгия, обаче, везе в грубо с бутоните в тялото на вратаря, но голът беше зачетен, тъй като ситуацията стана, след като полузащитникът прати кълбото във вратата.

    80'
  • Принудителна смяна за Белгия – играта напусна получилия травма Артур Таете, а неговото място зае Зено Дебаст.

    77'
  • Яник-Ферейра Караско пък замени Жереми Доку.

    72'
  • Нови две промени за Белгия – Орел Мангала смени Юри Тилеманс.

    72'
  • Втората смяна бе свързана с напускането на Валентин Михайла, а на негово място влезе Янис Хаджи.

    68'
  • Първи две промени за Румъния – Дариуш Олару замени Мариус Марин.

    68'
  • ОГРОМЕН ПРОПУСК ЗА РУМЪНИЯ! Амаду Онана върна много лошо топката с глава назад и буквално изведе Денис Ман зад Таете сам срещу вратаря. Футболистът на Румъния напредна в наказателното поле и стреля с десния крак, но Кастеелс излезе отлично и го блокира, предотвратявайки сигурно изравнително попадение.

    68'
  • ШАНС ЗА БЕЛГИЯ! Де Бройне успя да овладее топката отляво в наказателното поле и центрира ниско към точката за дузпа, където беше Лукаку. Нападателят се обърна и шутира с десния крак, но Ница беше на мястото си и направи чудесно спасяване.

    66'
  • ОТМЕНИХА ГОЛ ЗА БЕЛГИЯ! Амаду Онана отне топката в собствената си половина и комбинира с Де Бройне на центъра, който пък изведе отлично зад защитата на Румъния Лукаку. Централният нападател напредна и стреля ниско в долния десен ъгъл на Ница, за да отбележи. Попадението, обаче, беше отменено заради засада на Лукаку и резултатът остана непроменен.

    63'
  • УДАР! Жереми Доку проби отляво, влезе в наказателното поле, финтира Драгушин и реши да стреля от малък ъгъл в близкия ъгъл, но от външната страна на мрежата.

    63'
  • Жълт картон за Никушор Банку от Румъния.

    60'
  • ШАНС ЗА БЕЛГИЯ! Де Бройне центрира от свободен удар отдясно в наказателното поле, където Лукаку опита да засече, но твърде слабо и Ница улови. Там в краката на нападателя се хвърли и Раду Драгушин, който също попречи на Лукаку да отправи по-добър изстрел.

    59'
  • Първа смяна в мача. Тя бе за Белгия, като Доди Лукебакио отстъпи мястото си на Леандро Тросар.

    56'
  • УДАР! Лукаку получи пред наказателното поле и след това намери Де Бройне, който шутира от границата на пеналтерията, но Ница плонжира и улови.

    55'
  • ЧУДЕСНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА БЕЛГИЯ! Жереми Доку отигра технично с пета на левия фланг за Теате, който пък комбинира с Де Бройне. Капитанът на „червените дяволи“ си нагласи топката на десния крак пред наказателното поле и стреля технично към далечния ъгъл, но топката профуча покрай лявата греда на Ница в аут.

    52'
  • ШАНС ЗА РУМЪНЦИТЕ! Северните ни съседи разиграха добре на центъра, а Валентин Махайла се впусна на скорост в половината на Белгия, влезе в наказателното поле отляво и стреля, но високо над вратата.

    48'
  • УДАР! Денис Ман шутира силно с левия крак пред наказателното поле и бе точен, но право в ръцете на Кастеелс.

    46'
  • Начало на втората част!

    46'
  • Край на първото полувреме!

    45+2'
  • Една минута добавено време на първата част.

    45+1'
  • УДАР! Николае Станчу засече топката с глава след центриране от корнер, но над вратата на Кастеелс.

    45'
  • Първи жълт картон в двубоя – получи го Доди Лукебакио от Белгия за закъсняло влизане срещу Денис Драгуш. Така крилото на Севиля ще пропусне последния мач от групата срещу Украйна, след като получи официално предупреждение и в първия  двубой срещу Словакия.

    35'
  • ИЗСТРЕЛ! Тилеманс задържа добре топката в половината на Румъния и комбинира с Лукебакио отдясно в наказателното поле, който стреля от добра позиция, но бе блокиран и топката излезе в корнер.

    33'
  • ОПАСЕН УДАР! Жереми Доку проби отляво в наказателното поле и след това стреля между двама играчи на Румъния в близкия ъгъл, но Флорин Ница беше покрил добре ъгъла си и изби в конер.

    31'
  • ДВОЕН ШАНС ЗА БЕЛГИЯ! Кевин Де Бройне направи самостоятелен пробив през центъра, влезе в половината на Румъния, напредна още и след това подаде вдясно в наказателното поле за Доди Лукебакио, който пък си нагласи топката на левия крак и стреля точно, но Флорин Ница изби с две ръце в ъглов удар. „Червените дяволи“ разиграха късо след това и Жереми Доку намери Ян Вертонген на първа греда, който шутира силно с левия крак, но над вратата.

    18'
  • ПРОПУСК ЗА БЕЛГИЯ! Жереми Доку проби по левия фланг, стигна до наказателното поле и подаде за Ромелу Лукаку, който добре запази топката с тяло срещу Андрей Бурка, след което се обърна и стреля, но там Никушор Банку го блокира в последния момент и кълбото излезе в корнер.

    13'
  • ШАНС ЗА РУМЪНИЯ! Мариус Марин получи отляво на наказателното поле на Белгия и центрира с десния крак в пеналтерията, където Раду Драгушин се извиси и стреля с глава, но вратарят Коен Кастеелс се отличи с брилянтна намеса, избивайки с една ръка в корнер.

    5'
  • УДАР! Разван Марин шутира от дистанция, но на безопасно разстояние покрай лявата греда на Коен Кастеелс в аут.

    3'
  • ГОООЛ ЗА БЕЛГИЯ! Юри Тилеманс откри рано-рано! Халфът на Астън Вила отне топката в половината на Румъния, след което комбинира с Ромелу Лукаку, който напредна към наказателното поле и раздаде наляво за Жереми Доку. Крилото на Манчестър Сити върна топката за Лукаку, а той, от своя страна, я предостави на Тилеманс, който шутира с десния крак по тревата от 18 метра и намери долния десен ъгъл на вратата на Флорин Ница за 1:0.

    2'
  • Начало на двубоя в Кьолн!

  • Стадион: РейнЕнергиЩадион
    Рефер: Шимон Марчиняк

Гледайте НА ЖИВО С КАРТИНА всички мачове от UEFA EURO 2024 напълно безплатно в сайта Gong.bg!


FT  | БЕЛГИЯ Белгия – РУМЪНИЯ Румъния  2:0

1:0 Юри Тилеманс 2'

2:0 Кевин Де Бройне (к) 80'

UEFA EURO 2024, група „E, втори кръг

Главен съдия: Шимон Марчиняк, Полша

Стадион: „РейнЕнергиЩадион“, Кьолн, Германия


Стартови състави на двата отбора:

БЕЛГИЯ (4-2-3-1): 1. Коен Кастеелс – 21. Тимоти Кастан, 4. Ваут Фаес, 5. Ян Вертонген, 3. Артур Теате 8. Юри Тилеманс ⚽, 24. Амаду Онана – 14. Доди Лукебакио ж.к., 7. Кевин Де Бройне (к) ⚽, 22. Жереми Доку – 10. Ромелу Лукаку

Резерви: 12. Томас Камински (вр), 13. Матс Селс (вр), 25. Максим де Кайпер, 2. Зено Дебаст, 16. Астер Вранкс, 23. Артур Вермеерен, 11. Яник-Ферейра Караско, 18. Орел Мангала, 17. Шарл Де Кетеларе, 19. Йоан Бакайоко, 20. Лоис Опенда, 9. Леандро Тросар

Селекционер: Доменико Тедеско

РУМЪНИЯ (4-1-4-1)1. Флорин Ница - 11. Никушор Банку ж.к., 15. Андрей Бурка, 3. Раду Драгушин, 2. Андрей Рацу - 6. Мариус Марин - 13. Валентин Михайла, 21. Николае Станчу (к), 18. Разван Марин, 20. Денис Ман - 19. Денис Драгуш

Резерви: 12. Хорацио Молдован (вр), 16. Щефан Търновану (вр), 4. Адриан Рус, 5. Йонуц Неделчеару, 22. Василе Могош, 24. Богдан Раковитан, 8. Александру Чикалдау, 10. Янис Хаджи, 14. Дариус Олару, 23. Деян Сореску, 26. Адриан Шут, 7. Денис Алибец, 9. Георге Пушкаш, 25. Даниел Бирлигеа, 17. Флоринел Коман

Селекционер: Едуард Йорданеску