Отборът на Франция стартира UEFA EURO 2024 с трудна победа над Австрия в първия си мач от финалите. „Петлите”, които са смятани за един от основните фаворити за спечелване на титлата, се наложиха с минималното 1:0, а попадението се оказа автогол на бранителя Максимилиан Вьобер през първата част.

Освен, че не убеди с играта си, тимът на селекционера Дидие Дешан даде и свидна жертва. Голямата звезда Килиан Мбапе бе ударен много лошо в лицето в заключителните минути на срещата и не успя да доиграе последните минути в Дюселдорф.

В следващите дни се очаква да стане ясно какво е състоянието на новата звезда на Реал Мадрид и дали той ще може да играе в следващия мач на Франция срещу Нидерландия на 21 юни.

След изиграването на първите двубои, именно Нидерландия и Франция оглавиха временното класиране в Група D. “Лалетата” също се поздравиха с успех на старта, побеждавайки състава на Полша с 2:1.

Gulliver/GettyImages
40 снимки

В първите десетина минути от срещата играта бе доста накъсана, като футболистите на Франция не успяха да наложат желания натиск. От своя страна австрийците действаха на ръба на позволеното и не оставяха свободни пространства на своя противник.

Първата добра възможност за гол дойде в осмата минута, когато след авантаж в центъра на терена, Килиан Мбапе бе изведен отляво. Новата перла на Реал Мадрид се понесе по крилото и навлезе мощно в наказателното поле, а след това стреля по диагонала. Стражът на Австрия не срещна особени трудности и изби в ъглов удар.

Постепенно Австрия натрупа самочувствие и започна да гледа доста по-сериозно към вратата на Майк Менян. Първо Конрад Лайнер пробва рефлексите на френския страж от малък ъгъл, но не сполучи. В 335-ата минута футболистите на Ралф Рангник пропуснаха „златен” шанс да поведат в резултата.

След много добра атака на австрийците, Марсел Забицер успя да изведе с едно докосване Кристоф Баумгартнер зад отбраната на „петлите”, но полузащитникът не успя да преодолее Менян, стреляйки в крака му.

Още в ответната атака французите успяха да накажат своя противник след блестяща проява на Килиан Мбапе. Нападателят получи в наказателното поле отдясно, премина с лекота покрай двама бранители на Австрия и от самата аутлиния успя да центрира. В опита си да изчисти с глава, Максимилиан Вьобер насочи топката неспасяемо в долния десен ъгъл на собствената си врата.

Втората част започна с много неприятен инцидент. Само минута след подновяването на играта, след единоборство на тъча между Максимилиан Вьобер и Антоан Гризман, французинът бе изблъскан в рекламните пана и удари много сериозно главата си. Гризман имаше нужда от лекарска помощ, за да бъде спряно кръвотечението от челото му и да бъде бинтована главата му. В крайна сметка звездата на „петлите” успя да продължи срещата.

В 55-ата минута Килиан Мбапе имаше възможността да удвои преднината на своя тим, но направи непростим пропуск. Голямата звезда на французите бе изведен с пас от собствената си половина, надбяга своя опонент и излезе очи в очи с противниковия страж. Мбапе стреля, но прати топката покрай левия страничен стълб на вратата за изненада на всички по трибуните.

Няколко минути преди последния съдийски сигнал, но кървав инцидент беляза мача. След центриране на Гризман от фал, Килиан Мбапе стреля с глава, но веднага след това бе нацелен с рамо в главата от страна на Кевин Дансо. Нападателят на Франция се строполи на земята и поиска лекарска помощ. Играта не бе спряна веднага и Австрия дори организира контраатака. След нея обаче се видя, че Мбапе е пострадал сериозно. В крайна сметка лекарският екип не успя да спре кръвотечението от носа му и той бе заменен принудително.

FT АВСТРИЯ – ФРАНЦИЯ 0:1

0:1 Вьобер 38' (авт)

Стадион: „Дюселдорф арена”

Рефер: Хесус Манзано

Австрия: 13 Патрик Пенц, 5 Щефан Пош, 4 Кевин Дансо, 2 Максимилиан Вьобер, 16 Филип Мвене, 6 Николас Зивалд, 10 Флориан Грилич, 20 Конрад Лаймер, 9 Марсел Забицер, 19 Кристоф Баумгартнер, 11 Михаел Грегорич

Селекционер: Ралф Рангник

Франция: 16 Майк Менян, 5 Жул Кунде, 4 Дайо Упамекано, 17 Уилям Салиба, 22 Тео Ернандес, 7 Антоан Гризман, 13 Нголо Канте, 14 Адриен Рабио, 11 Усман Дембеле, 16 Маркюс Тюрам, 10 Килиан Мбапе

Селекционер: Дидие Дешан