Цяла Грузия изпадна в истински делириум след историческото класиране на националния отбор на Евро 2024. Снощи грузинците триумфираха след дузпи над Гърция и за пръв път от независимостта си се класираха на голям футболен форум.

Партито започна секунди след последния съдийски сигнал. Феновете на стадион „Борис Пейчадзе“ в Тбилиси веднага нахлуха на терена и ликуваха заедно със своите любимци. Грузинската футболна федерация пък публикува в социалните мрежи как Хвича Кварацхелия и компания се забавляват в съблекалнята и танцуват местни кавказки фолклорни танци.

Купонът продължи и след това, като се пренесе на площад „Първа република“ в центъра на грузинската столица. Там националите празнуваха с феновете си класирането на Евро 2024, катоприсъстваха и премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе и бившият футболист на Милан и настоящ кмет на Тбилиси Кака Каладзе.

Заради историческия успех националният отбор по футбол на Грузия беше номиниран за почетния орден на страната след съвместно решение на министър-председателя и председателя на парламента. Грузия ще играе на Евро 2024 в група с Португалия, Чехия и Турция, а дебютът им на големия форум ще бъде срещу нашите южни съседи на 18 юли в Дортмунд.