Ламин Ямал, момчето, което играе футбол като мъж ще бъде една от най-големите заплахи за домакините Германия в четвъртфинала срещу Испания в петък, в Щутгарт. Но въпреки цялото си спокойствие и зрялост на терена, има някои неща, които напомнят за детството, което Ямал едва наскоро е оставил зад себе си, разказва The Telegraph.

Например любимия му шал, чийто мирис му напомня за майка му, баща му и семейното куче. Той не се разделя с него, понякога дори да го помирисва в училище или преди да излезе на терена.

В днешно време той по-скоро се отпуска, играейки видеоигри със своя братовчед Моха. Оценява се с осем от десет на футболните видеоигри, като също така гледа телевизионни сериали.

Добре дошли в света на 16-годишното футболно чудо, най-младият дебютант в историята на Барселона, най-младият играч, който някога е вкарал гол за Испания и сега най-младият играч в 64-годишната история на Европейско първенство. Ямал няма да навърши 17 години до ден преди финала на 14 юли, което обяснява защо кралят на Испания сложи ръце на главата, след като разбра за възрастта на играча, когато посети отбора в съблекалнята им след комфортната победа с 1-0 над Италия. Но ако Испания стигне до финала, а отборът на Луис де ла Фуенте определено изглежда готов за това, ще трябва Ямал да продължи да създава хаос по десния фланг, както прави през целия турнир.

Неговият възхитителен, извиващ се дълъг пас, който подаде на Дани Карвахал за третия гол на Испания при историческата им победа с 3-0 над Хърватия в откриващия мач, беше последван от още едно впечатляващо представяне срещу Италия. В неделя, Грузия просто не можеше да се справи с Ямал и неговия приятел ,и съотборник на противоположния фланг, Нико Уилямс. Ямал подаде за важния втори гол на Испания с още едно от тези красиви центрирания, което постави топката на тепсия за Фабиан Руиз, който отбеляза с глава при победата с 4-1. Никой играч под 21 години никога не е създавал повече положения в мач от елиминационната фаза на Европейско първенство.

Все пак не всички са доволни от тежестта, поставена върху толкова млад играч, дори ако Ямал изглежда приема всичко спокойно и се наслаждава на момента. Боян Къркич беше само на 17 години и 19 дни, когато направи дебюта си за Барселона през 2007 г. и намери натиска за непоносим. Той беше повикан за Испания на Евро 2008, но се оттегли, заявявайки, че е „физически и емоционално изтощен“. Къркич, който по-късно игра за Стоук Сити, знае за опасностите от поставянето на прекалено големи очаквания върху младите и преди турнира заяви, че е „голяма грешка“ Испания да повика Ямал.

Той има същото мнение и за 17-годишния съотборник на Ямал в Барселона, Пау Кубарси, който потенциално може да играе на Олимпиадата с Испания това лято. „Много хора в много области трябва да разберат, че те са деца, играчи, които се развиват,“ каза Къркич. „Всички трябва да сме наясно с голямото износване, което се натрупва след сезона, който вече включва игра на много мачове.“

Педри игра необичайни 73 мача в своя пробивен сезон, когато беше повикан както за Европейското, така и за Олимпиадата през 2021 година, преди тялото му да се срине.

Ямал няма да играе на Олимпиадата това лято, което е нещо положително, и през последната година са направени усилия да се укрепи неговата впечатляваща физическа форма. Той е натрупал 7 кг мускулна маса от началото на предсезонната подготовка.

Във вече популярния квартал Рокафонда в град Матаро, на 40 минути пътуване по крайбрежието от Барселона, където е израснал Ямал, хората преливат от гордост за невероятния успех на младежа. За Ямал той е по-добре известен като "304" – последните три цифри от пощенския код на района и това вдъхновява неговото празненство след гол.

Въпреки че е роден и израснал в Барселона, Ямал с гордост отбелязва корените на своето семейство. Майка му е от Екваториална Гвинея, а баща му - от Мароко, което обяснява защо има флагове на двете страни на своите обувки, същите, които носи и неговият идол Лионел Меси, с когото вече се правят сравнения.

Родителите се разделили, когато Ямал бил много млад, което го кара да разделя времето си между Рокафонда и Гранойерс на север. Но и двамата остават централни фигури в неговия живот. 

Ямал споделя в интервю този месец, че същите хора, които го възхваляват като следващия Меси, могат да го изпратят в небитието във всеки момент.

Повечето обаче се възхищават на момчето, което може да заблести още повече на 1/4 финала на UEFA EURO 2024 срещу Германия.