Начо Фернандес никога не е бил главният герой на Испания и Реал Мадрид. Но е невъзможно да си представим последното десетилетие на националния отбор и клуба без универсалния  защитник. На 34 години той продължава да се справя доста добре и поради наказанието на Льо Норман ще започне като титуляр срещу Франция тази вечер в първия полуфинал на UEFA EURO 2024.
 
Може би това са последните дни на Начо в големия футбол - през лятото той заминава за Саудитска Арабия. Това е още един повод да напомним как футболист, диагностициран с диабет тип 1, стигна до най-високото ниво.
 
Как разбира за болестта си? След една година в академията на Реал Мадрид, Начо изведнъж започва да пие вода без прекъсване. Това е един от симптомите на диабета – постоянна жажда. Диагнозата скоро се потвърждава, но това не го отчайва. Помага му ендокринологът, който го вдъхновява с думите, че ако следи диетата си и нивата на кръвната захар, всичко ще е наред. По време на хранене претегля и брои всичко - мъчение за темперамента на всеки тийнейджър. Скоро дори инсулиновите инжекции престанали да изглеждат като нещо страшно. И досега Начо измерва нивата на кръвната захар преди и след мача. 
 
„Знам, че диабетът ще бъде с мен до края на живота ми. Въпреки че... може и да намерят някакъв лек, нали? Аз обаче вече свикнах. Диабетът е заболяване, с което се живее лесно, ако се грижите за себе си, но ако можете да го избегнете, е много по-добре", неведнъж е казвал Начо.
 
Той отдавна е доказал, че е по-малко зависим от постоянната игрова практика. А Карло Анчелоти обяснява защо винаги е на ниво.
 
„По мое разбиране има два вида защитници - оптимисти и песимисти. Начо е песимистичен защитник, защото винаги предполага, че може да се случи нещо лошо. Това му помага да остане концентриран през всичките 90 минути“, твърди италианският специалист.
 
А бъдете сигурни, че Начо е амбициран да завърши кариерата си в националния отбор на Испания така, както го направи в Реал Мадрид - с титла.