Турция прекърши Австрия и ще играе на четвъртфиналите на UEFA EURO 2024. Победата дойде след неочакван дубъл на централния защитник Мерих Демирал, който вече е герой в родината си. А до снощи той имаше два гола в предишните си 47 мача за националния отбор - срещу Гибралтар и Фарьорските острови.
 
Демирал стана едва четвъртият защитник в историята на европейските първенства с дубъл в един мач - след французите Франсоа Ета (1960) и Жан-Франсоа Домерг (1984) и унгареца Новак Деже (1964).
 
На предишния шампионат на Стария континент той си вкара  автогол, а турците се провалиха и записаха три загуби - 0:3 от Италия, 0:2 от Уелс и 1:3 от Швейцария. Тогава беше играч на Ювентус, а сега е в Саудитска Арабия - съотборник е с Марез и Фирмино в Ал-Ахли.

Мерих Демирал

източник: БГНЕС

26-годишният Мерих има интересен път във футбола. Започва в академията на Фенербахче, но през 2016-а отиде в португалския Спортинг. За две години обаче така и не получава шанс в първия отбор и се връща в Турция. След шест месеца в Аланияспор заминава за Италия - Сасуоло го купува за 8 млн. евро, а по-късно го продава на Ювентус срещу 19,5 милиона. Но в Торино не му потръгва - за два сезона Демирал изиграва едва 21 мача в Серия А. Донякъде и заради тежка контузия, след като през януари 2020 г.  къса предна кръстна връзка и е опериран.
 
Когато се възстановява, Юве го дава първо под наем на Аталанта, а през 2022 г. го продава.  Година по-късно Демирал заминава за Саудитска Арабия - Ал-Ахли го купува за 16 милиона с договор до 2026-а. Неговият отбор завърши сезона на трето място след Ал-Хилал и Ал-Насър. 
 
Досега има много малко примери за връщане в Европа на играчи, които са заминали за Саудитска Арабия. Но пък Евро 2024 може да се окаже трамплин за обратния път на Мерих Демирал.