Финалът на UEFA EURO 2024 между Испания и Англия в неделя ще бъде и директна битка между фаворитите за голмайсторския приз на турнира - Дани Олмо и Хари Кейн. И двамата се разписаха при полуфиналите победи на своите тимове, като по този начин вече имат по три попадения в надпреварата. Испанецът обаче има и две асистенции, докато Кейн нито една. И ако нито един от двамата не отбележи на финал, "Златната обувка" ще отиде при Олмо.
 
Три гола на европейското първенство имат още Георгиос Микаутадзе (Грузия), Коди Гакпо (Нидерландия), Джамал Мусиала (Германия) и Иван Шранц (Словакия), но всички те вече са аут от турнира. По този начин Олмо и Кейн имат отличен шанс да грабнат "Златната обувка". Нападателят на Англия вече е ставал голмайстор на световно първенство - през 2018 в Русия, когато отбеляза шест попадения. На Евро 2020 преди три години той завърши на второ място с четири гола, един по-малко от  Кристиано Роналдо и Патрик Шик.
 
Шанс да се борят за голмайсторския приз имат и двама играчи с по две попадения, които ще играят във финала - Фабиан Руис (Испания) и Джуд Белингам (Англия). 
 
Преди началото на Европейското първенство Килиан Мбапе бе определян за фаворит за "Златната обувка", а веднага след него - Хари Кейн. Останалите в топ 5 бяха Кристиано Роналдо, Джуд Белингам и Ромелу Лукаку.