Третата среща на Европейското първенство по футбол, на която Ивета Банкова ще бъде делегат, е тази от последния кръг в група "F" между Грузия и Португалия, по програма насрочена за 26-и юни. УЕФА обяви съдийските назначения за мачовете в следващите два дни, а шефът на Международния отдел на БФС ще следи за реда и организацията по провеждането на заключителния мач на Кристиано Роналдо и неговите съотборници на стадиона в Гелзенкирхен.

Назначението на Банкова отново доказва авторитета, който тя има в УЕФА. Само преди два дни Европейската централа взе решение да засили мерките за сигурност, след като по време на срещата Португалия – Турция във втория кръг от тази група пет пъти зрители нахлуваха на терена, за да си направят селфи с голямата звезда на световния футбол Кристиано Роналдо. Реално Банкова получава първата среща на "мореплавателите" след въвеждането на засилените мерки.

Главен съдия на мача ще бъде Сандро Шерер от Швейцария, а негови помощници Щефан Луп и Беким Зогай, пак от алпийската страна. Съдийски наблюдател ще бъде Франк де Блеекере (Белгия), с който тя беше в екип и на срещата Англия – Сърбия. За българката това е трети мач на Евро 2024, тъй като на 18-и юни беше назначена и на срещата Италия – Испания.

Португалия постигна две победи в групата и с 6 точки е недостижима на върха. Мачът е от решаващо значение за грузинците, които са с 1 на дъното на класирането. При победа и подходящ развой на другата среща между Турция и Чехия те могат да се надяват дори на 2-о място.  /БТА