Днес приключва груповата фаза на UEFA EURO 2024, която ни предложиха доста емоции и любопитни резултати. Една от групите, обаче, малко или много разочарова със своята резултатност и дори антирекорд в историята на турнира.

Имаше едва седем отбелязани гола в шестте мача в група „C“, което е изравнено постижение за най-ниска резултатност в група на Европейско първенство. Другият случай със само седем попадения в група от турнира е от UEFA EURO 2016, когато Германия, Полша, Северна Ирландия и Украйна си вкараха общо толкова голове в срещите помежду си. В нито един мач от група „С“ не паднаха повече от два гола, като имаше три равенства 1:1, една победа с 1:0 и две нулеви ремита.

Случайно или не, Англия присъства и в двете групи, които са на второ място по най-малко попадения в историята на еврофиналите. Става въпрос за участието на „Трите лъва“ на Европейските първенства през 1980-а и 1992-а година. Тогава, в техните групи, има само по девет гола. В сегашния случай съставът на Гарет Саутгейт завърши на първо място с актив от 5 точки и голова разлика 2:1 след успех с 1:0 над Сърбия и две ремита с Дания (1:1) и Словения (0:0).