Както и да се представи Хърватия на UEFA EURO 2024, Лука Модрич няма намерение да прекратява своята блестяща кариера с националния отбор. 38-годишният халф на Реал Мадрид все още има амбиции да играе на още едно Световно първенство,

Трудно е да се намерят думи, за да се опише уважението, с което се ползва футболистът в своята Хърватия и особено в Задар, града на неговото детство, споделя BBC.

При неотдавнашно пътуване до този непокътнат спокоен курорт на Далматинското крайбрежие, жител на града споделя: "Модрич трябва да се кандидатира за президент. Никой друг дори няма да се доближи до него. Няма да имаме друг като него през следващите 100 години."

Пътят на Модрич към върха е бил по-труден и по-взискателен от склоновете на планината Велебит в малкото селце Модричи близо до Задар, където петгодишният Лука пасеше козите на дядо си. На терен, който не е подходящ за земеделие, камо ли за футболни мачове, той прекарваше часове с топка, ритайки я към входа на гаража на къщата, която делеше със семейството си, баба си и дядо си.

Само на 10 метра от тази гаражна врата, дядо му беше убит след началото на войната за независимост в Хърватия, именно от този фон това крехко момче успя да се издигне и да триумфира срещу несгодите, за да стане не само една от най-емблематичните легенди на страната си, но и един от най-великите футболисти на своето поколение.

Когато избухва Хърватската война за независимост, семейството му е принудено да избяга след като дядо му е убит от сръбски бунтовници, а домът им е изгорен до основи.

Модрич и семейството му живеят като бежанци в хотели в Задар, където, заедно с други деца, младият Лука използва футбола, игран на паркингите на хотелите, като средство за бягство от суровите реалности на войната.

Все пак Лука започва училище, а след това е приет в местната академия на Задар, преди да бъде приет в академията на Динамо Загреб на 16 години.

Реалността е, че Модрич е бил аутсайдер на всеки етап от своето развитие. Никога не е възприеман като звезда.

Сега, след като спечели 26 трофея, включително четири титли в "Ла Лига" и шест Шампионски лиги, той е изправен пред поредната битка, поредното предизвикателство в Реал.

С приближаването към края на кариерата си той се използва много по-рядко в сравнение с предишните сезони, нещо, което мениджърът Карло Анчелоти му беше казал, че ще се случи.

Лука се разхождаше по коридорите на тренировъчната база мрачен месеци наред. Не се чувстваше важен, особено през последните месеци от първенството.

След като Реал се колебаеше да вземе решение за бъдещето му, в крайна сметка подписаха за още 1 година.

Въпреки предложенията от САЩ и Саудитска Арабия, Модрич искаше да остане, като сподели, че целта му е да бъде на „Бернабеу“, когато се откаже от футбола.   /BBC