Груповата фаза на UEFA EURO 2024 приключи, предстоят плейофите. Дали закотвените на пейката звезди в някои отбори ще получат повече време, е въпрос, който вълнува немалко фенове. Някои играха много малко, а други изобщо не се появиха на терена.
 

Аксел Витцел (Белгия) – 0 минути

Аксел Витцел

източник: Gulliver/GettyImages

Включването му в разширения състав за Евро 2024 беше доста изненадващо, тъй като той официално се оттегли от националния отбор през май 2023 г. след 130 мача за страната си. Доменико Тедеско повика 35-годишния футболист и го пусна в контролите срещу Черна гора и Люксембург преди еврофиналите. Въпреки това до момента той гледа мачовете на Белгия от пейката, макар че съотборниците му се затрудниха и в трите мача.

 
Шарл де Кетеларе (Белгия) - 0 минути 

Шарл де Кетеларе

източник: Gulliver/GettyImages

При него ситуацията е различна - Де Кетеларе е млад, но  направи много силен сезон в Аталанта - 10гола и 8 асистенции в Серия А заедно с 2+2 за триумфа в Лига Европа. Изглежда това беше достатъчно, за да пробие в националния отбор, но засега не се случва. 

 
Симон Кяер (Дания) – 0 минути

Симон Кяер

източник: Gulliver/GettyImages

Националният отбор на Дания играе със тройка в защита  Кристенсен-Вестергаард-Андерсен, където няма място за 35-годишния капитан. Въпреки че Кяер изигра седем пълни мача в квалификациите, той гледа от пейката до този момент. Обяснението на селекционера Каспер Хюлманд: „Говорих с него как той може да бъде лидер, без да играе. И Симон показа фантастична подкрепа на другите.".

 
Бенжамен Павар (Франция) – 0 минути

Бенжамен Павар

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки че може да играе и като централен бранител, и като краен защитник, той не получава доверието на Дидие Дешан, който и в трите мача до момента не смени защитната си четворка - нито в началото, нито по време на срещите. „Това е изборът на треньора. Засега се адаптирам към това, което той изисква от мен“, лаконичен е Павар.

 
Стефан Ел Шаарави (Италия) – 0 минути

Стефан Ел Шаарави

източник: Gulliver/GettyImages

През сезона той редовно се появяваше на терена за Рома, но в националния отбор в квалификациите се появи само два пъти - като гост срещу англичаните, а след това у дома като резерва срещу Северна Македония, като вкара и гол. До момента Лучано Спалети не даде на Ел Шаарави никакво игрово време - нито в контролите, нито на Европейското първенство. „Щастлив съм да съм тук, дори и да не играя”, не крие Ел Шаапави.

 
Дейли Блинд (Нидерландия) – 0 минути

Дейли Блинд

източник: Gulliver/GettyImages

Един от героите на миналия сезон в Жирона игра в пет квалификационни мача за Нидерландия. В защитното каре на  Роналд Куман обаче явно няма място за 34-годишния Блинд, дори и като резерва - по време на мача Нейтън Аке е сменян с Мики ван де Вен. Това е четвъртият голям турнир за Блинд, който започна с бронзов медал на Световното първенство през 2014 г. преди десет години. Но сега той още не е влязъл в игра.

 
Матайс де Лихт (Нидерландия) – 0 минути

Дейли Блинд

източник: Gulliver/GettyImages

Ситуацията му е сходна с тази на Блинд, а освен това Де Лихт игра дори по-малко в евроквалификациите. „Сравнително съм спокоен. Имам чувството, че на турнира ще се случи нещо, което ще ми позволи да докажа своята стойност. Давам всичко от себе си на тренировки и винаги се опитвам да бъда в най-добрата си форма", заяви Де Лихт.
 

Кингсли Коман (Франция) – 15 минути

Матайс де Лихт

източник: Gulliver/GettyImages

Игра в седем евроквалификациии, вкара и 2 гола, но в контролите преди Евро 2024 влизаше само като резерва. В Германия записа едва четвърт час срещу Нидерландия. Коман дори не е първи избор от резервната скамейка - Рандал Коло-Муани има повече минути от него.
 

Томас Мюлер (Германия) – 16 минути

Томас Мюлер

източник: Gulliver/GettyImages

Влезе като резерва само в първия мач срещу Шотландия и дори асистира за гола на Емре Джан. През пролетта Юлиан Нагелсман, който е само с малко повече от година и половина по-възрастен от Мюлер, заяви: „Той има  важна роля и извън терена. Умен играч, който не е фокусиран върху себе си, а върху отбора".
 

Коул Палмър (Англия) – 19 минути

Коул Палмър

източник: Gulliver/GettyImages

Това е една от най-популярните теми на Евро 2024 - как играч с  22 гола и 11 асистенции през сезона на Висшата лига, не играе за Англия. Получи едва 19 минути в мача срещу Словения, а Гарет Саутгейт заяви: „Той игра много добре. Добър в намирането на пространства и създаването на положения и очаквахме да вкара в края.”

 
Има още топ футболисти,  които до момента имат по-малко от 20 минути на Евро 2024: Стивън Бергвайн (0), Денис Закария (0), Лои Опенда (7), Матеус Нунес (15), Йосип Иличич (15), Оли Уоткинс (20). Други пък със сигурност очакваха повече игрово време като Гонсало Рамос (24 минути), Руслан Малиновски (32), Оливие Жиру (45) и Едуардо Камавинга (48).