Отборът на Уелс поднесе една от най-големите изненади от началото на европейските квалификации. „Дарконите” се добраха до равенство 1:1 при визитата си на Хърватия в първи мач за двата тима от група D. Домакините тотално надиграха своя противник и имаха преднина в резултата до последната минута, но в добавеното време, тимът на селекционера Роб Пейдж постигна своето и открадна точка на отявления фаворит в групата.

Резултатът в мача бе открит от Андрей Крамарич в 28-ата минута, а в третата от добавеното време резервата Нейтън Броудхед смълча препълнените трибуни на стадион „Полюд” в Сплит.

По-рано през деня Турция постигна трудна победа над Армения, а другият тим в групата – Латвия, почиваше. В следващия кръг Хърватия гостува на Турция, докато Уелс приема Латвия. 

AP Photo, Darko Bandic / BTA
30 снимки

Очаквано двубоят започна с домакински натиск, като още в 3-ата минута вратарят на гостите Дани Уорд трябваше да се намесва решително. Лука Модрич пробва късмета си с далечен удар, но стражът на „драконите” успя да избие в корнер. Втората добра възможност в мача отново бе на сметката на домакините. Андрей Крамарич получи на дъгата на наказателното поле и стреля незабавно, но Уорд плонжира и отново отклони топката извън рамката на вратата.

В 26-ата минута футболистите на Златко Далич стигнаха до попадение във вратата на Уелс, но то бе правилно отменено заради нарушение на Ливая в нападение. Само две минути по-късно обаче, „шахматистите” постигнаха своето и поведоха в резултата. Андрей Крамарич се пребори за топката в половината на гостите, напредна между двама бранители на „драконите” и с удар от близо 22 метра порази целта за 1:0.

Едва две минути преди почивката гостите от Уелс стигнаха до нещо по-интересно пред вратата на домакините. „Драконите” си спечелиха правото да изпълнят пряк свободен удар от дъгата на наказателното поле. Хари Уилсън стреля директно към вратата, но топката премина над напречната греда.

Само три минути след подновяването на играта на „Полюд”, домакините имаха великолепен шанс да удвоят преднината си. След двойно подаване между Ковачич и Крамарич, халфът на Челси излезе на стрелкова позиция и отправи силен удар, но от няколко метра не успя да уцели вратата и стреля високо в аут.

В 53-ата Златко Далич трябваше да направи принудителна смяна в състава си, след като Марко Ливая получи травма и не успя да продължи срещата. На негово място се появи Петър Муса.

В 60-ата минута дойде и най-чистото положение за състава на Уелс. Хари Уилсън центрира много добре на далечната греда, където Дан Джеймс бе оставен абсолютно непокрит. Крилото на Фулъм реши да стреля от въздуха вместо да си спира топката и сгреши. Ударът на Джеймс мина доста встрани от вратата на домакините.

В заключителните моменти от мача Иван Перишич създаде едни от най-красивите положения в срещата. Той получи дълъг пас на левия фланг, и въпреки че ъгълът към вратата бе твърде малък, Перишич стреля от въздуха, а топката се отби в напречната греда зад Дани Уорд, който нямаше какво да направи.

В продължението на срещата Иван Перишич отново пробва късмета си с далечен шут, но този път топката попадна право в ръцете на уелския вратар.

Развръзката в мача дойде в последната минута на добавеното време, когато гостите стигнаха до гол при една от редките си атаки към вратата на домакините. След дълго изпълнение на тъч, играч на Уелс успя да продължи топката с глава към далечната греда, където резервата Нейтън Броудхед бе оставен непокрит и от близка дистанция успя да прекара топката покрай вратаря за 1:1.

FT• ХЪРВАТИЯ – УЕЛС 1:1

1:0 Крамарич 28'

1:1 Броудхед 90+3'

Хърватия: 1 Ливакович, 22 Юранович, 6 Шутало, 4 Гвардиол 19 Соса, 11 Брозович, 10 Модрич, 8 Ковачич, 9 Крамарич, 14 Перишич, 20 Ливая

Селекционер: Златко Далич

Уелс: 12 Уорд, 14 Робъртс, 5 Мефам, 6 Родон, 3 Уилямс, 15 Ампаду, 8 Уилсън, 10 Рамзи, 16 Морел, 20 Джеймс, 13 Муур

Селекционер: Роб Пейдж