Шoтландската Висша лига ще въведе системата за видео-арбитраж (ВАР) на своите футболни мачове в края на годината, след като клубовете гласуваха за това във вторник.

ВАР ще бъде въведен първоначално само за мачовете от Висшата лига на страната, както и в заключителните етапи от турнирите за Купата на страната и купата на Лигата, докато отборите от по-ниските дивизии също ще използват системата, но на по-късен етап. Гласуването беше не само за елитната дивизия в страната, но и за по-ниските нива. Така 41 клуба от всичките 42 гласуваха за въвеждането на системата за видеоповторения. 

Разходите по въвеждането на проекта ВАР ще се плати от 12-те участника в Премиършип като плащанията ще бъдат направени по плъзгаща се скала, а сумата ще зависи от мястото на отборите в класирането. Самата система ще бъде въведена в експлоатация след края на Световното първенство в Катар през декември и ще бъде тествана през пролетта на сезон 2022/2023. Общата сума, която трябва да се събере, е 1,2 милиона паунда.

Системата ще работи минимум с шест камери на всеки стадион, а първоначално ВАР-съдии и ВАР-асистент-съдии ще бъдат актуални рефери от ранглистата или такива, които наскоро са прекратили кариерата си поради навършена възраст или други причини.

"Ясно беше, че в един момент ще въведем ВАР. Но Шотландската лига избра да изчака, да не бъде от пионерите. Защото беше ясно, че ще има проблеми, които първите първенства отстраняваха доста време. Вярвам, че сме взели правилното решение и това ще помогне на съдиите да аргументират тежките наказания, които налагат, заяви главният изпълнителен директор на Шотландската футболна лига Нийл Донкастър.