Въпреки че Нидерландия записа комфортна победа с 3:0 над Гибралтар в квалификациите за Евро 2024 в понеделник, легендата на "лалетата" Марко Ван Бастен все още не беше забравил загубата с 0:4 от Франция три дни по-рано и отправи критики към Върджил ван Дайк. Склонността на звездата на Ливърпул да "вдига шум", вместо да раздава "ясни" инструкции на своите съотборници, е основен източник на разочарование за Ван Бастен, който изрази съмнение относно способността му да води националния отбор.

"Той вдига шум, но не казва нищо. Не е ясен. Добрият капитан мисли на глас, изяснява какво се случва. Той стои по средата и създава хаос. Това води до недоразумения. Това е, което вие , като капитан, трябва да предотвратите. В съблекалнята той е добър, но тактически и технически не. Имате нужда от друг лидер на терена. Това е желание да спечели на всяка цена", сподели Ван Бастен.

"Това не е от полза за мен. Всеки има право на собствено мнение в наши дни. Поставих ли летвата нереално високо? Как е възможно? Постигнахме много успехи с отбора. Футболистите, те знаят това по-добре от всеки друг, имат високи върхове и големи спадове. Съвсем нормално е да не можете винаги да играете последователно. Хората не трябва да забравят това. Нормално е хората да грешат, че това е част от футбола и че е много човешко. Вие знаете по-добре от всеки друг кога правите нещо правилно", сподели легендата на "лалетата".

Сега Ван Дайк ще насочи фокуса си обратно към Ливърпул и се очаква да бъде титуляр, когато мърсисайдци отидат на "Етихад", за да се изправят срещу Манчестър Сити на 1 април.