Истинска трагедия се разигра в Брюксел в понеделник вечер, след като по време на двубоя между Белгия и Швеция от евроквалификациите за Евро 2024 е имало акт на тероризъм, твърдят много световни медии. Смята се, че двама души са били убити и един е ранен тази вечер при стрелба в столицата. Жертвите са шведи, които са в белгийската столица, за да наблюдават двубоя.

Снимки: БТА / BTA
34 снимки

Първите съобщения сочат, че извършителят Слайем Слума е публикувал видео, в което свързва действията си с нападение срещу мюсюлмани в САЩ. Предполагаемият стрелец в яркооранжево яке е избягал от мястото на инцидента, след като е използвал автоматична пушка, според видеоклип, споделен от фламандския вестник Het Laatste Nieuws.

Говорителка на прокуратурата заяви, че е започнало разследване, но не изказа предположения относно мотива на стрелеца, предаде АФП.

Изстрелите са били произведени около 19:15 ч. в близост до булевард "Ипр", предаде „Брасълс Таймс“. На мястото на инцидента са пристигнали голям брой служители на службите за спешна помощ. Все още няма задържани заподозрени.

Въз основа на снимки, направени от местен жител, може да се види мъж, облечен в яркооранжево яке и бяла каска, който държи автоматична пушка и се качва на скутер, за да избяга от мястото на инцидента. Съобщава се, че първо е стрелял по някого във входното фоайе, след което е стрелял по двама души в такси.

Снимки: БГНЕС / BGNES
27 снимки

Във видеоклип, публикуван в социалните медии, нападателят обещава подкрепата си на "Ислямска държава" и говори за "убийство на неверниците" и "отмъщение за мюсюлманите".

По първоначална информация мъжът е крещял "Аллах акбар" и е стрелял във всички посоки, слизайки от скутера си с автомат "Калашников". Във видеоклипа, който е споделил в мрежите, извършителят на стрелбата твърди, че принадлежи към "Ислямска държава" и се хвали, че убива неверници. В своята много жестока реч той казва, че е застрелял двама души, за да "отмъсти на мюсюлманите“ и че „ние живеем и умираме за нашата религия".

Няколко белгийски медии съобщиха, че двете убити лица са носели футболни фланелки, принадлежащи на шведския национален отбор, преди мача между Швеция и Белгия.

Мачът от група F на европейските квалификации между двете страни беше прекратен на полувремето „поради инцидента“, съобщи белгийската страна в профилите си в социалните мрежи. Журналистите на стадион „Крал Бодуен“ в Брюксел заявиха, че около 35 000 фенове са били задържани на терена, а на уебсайта на УЕФА се казва, че мачът е бил спрян на полувремето при резултат 1:1. Белгийските медии съобщиха, че шведските играчи не са искали да продължат мача след нападението.

Белгийският кризисен център съобщи в социалните медии, че трети човек е бил мишена на нападението, но заяви, че лицето не е в критично състояние. Стрелбата е станала в северните квартали на столицата. Полицията е била уведомена за инцидента след 19:00 часа местно време (17:00 ч. по Гринуич).

Свидетел, който говори пред канал LN24, описва шока си по време на инцидента.

„Стоях там като замръзнал, не помръдвах. Бях шокиран от това, което се случи, дори сега все още съм в шок. Беше един мъж, който дойде, бутна ме, каза ми да спра да бягам, ако искам да остана жив“, каза свидетелят, който посочи името си като Сюлейман.

Белгийският кралски дворец заяви, че е „шокиран“ от стрелбата.

„Мислите ни са преди всичко с жертвите, техните семейства и близки. Подкрепяме силите за сигурност, които в момента правят всичко възможно, за да издирят извършителя“, заяви дворецът в социалните мрежи.

Няколко метростанции в Брюксел също бяха затворени, съобщи белгийската телевизия RTBF.