Швеция отнесе тежък шамар в домакинството си на Сърбия и загуби с 0:3 в контролна среща, която се явяваше генерална репетиция за западните ни съседи преди старта на Европейското първенство в Германия следващата седмица.

Това беше по-специален мач за домакините, които организираха нещо като бенефис на легендата си Златан Ибрахимович, който окачи бутонките през юли 2023-а година, макар че бившият таран не игра в срещата. Той, обаче, бе на трибуните на „Френдс Ардена“ в столицата Стокхолм и след двубоя беше уважен на специална церемония. На трибуните беше дори престолонаследницата Виктория Шведска. Освен това, отборът на Швеция няма да играе на еврофиналите, заради което и феновете бяха дошли главно заради Ибра.

Нещата, обаче, не се развиха никак добре за шведите, които допуснаха първото попадение във вратата си в 18-ата минута. Тогава Андрия Живкович проби отдясно и центрира към Сергей Милинкович-Савич, който стреля с глава отблизо и не сгреши, като не остави шансове на Робин Олсен за 0:1.

В 58-ата минута Александър Исак имаше златен шанс да изравни резултата, след като стреля по земя към долния ляв ъгъл, но вратарят Предраг Райкович се хвърли и успя да избие.

Само две минути по-късно Сърбия наказа този пропуск на шведите и стигна до второ попадение. Филип Младенович пусна прецизно подаване към Александър Митрович, който преодоля Олсен с удар по земя и покачи на 2:0 в полза на западните ни съседи.

Снимки: Gulliver/GettyImages
24 снимки

В 69-ата минута Душан Влахович овладя топката и тръгна фронтално срещу Робин Олсен и стреля, но топката отскочи от неравност на терена и прелетя над вратата.

Само минута по-късно Душан Тадич получи пас от Филип Костич и прати топката във вратата за крайното 3:0 за „плавите“.

Сега за Сърбия предстои участие на UEFA EURO 2024, където са в група „С“ заедно с отборите на Дания, Англия и Словения, като стартират участието си на 16 юни срещу „Трите лъва“.