Селекционерът на Шотландия Стив Кларк призова отбора си да бъде търпелив срещу Испания във вторник, след като британците стартираха квалификационната си кампания за Евро 2024 в група А с класически успех над Кипър с 3:0. Въпреки това, Кларк се подготвя за далеч по-сериозен тест срещу един от най-силните тимове в света – Испания, който стартира с победа над Норвегия със същия резултат.

„Трябва да сме добри и търпеливи без топка, но трябва да сме и много позитивни, когато притежаваме топката. Трябва да сме готови за моментите, в които контролът няма да е в нас, защото те ще са повече в сравнение с мач през уикенда, в който доминирахме притежанието. Вероятно ще бъде малко по-различно в този двубой, но е важно да останем търпеливи и да нанесем своя удар в правилния момент“, започна той.

Кларк каза още, че иска неговият отбор да бъде „конкурентен“ на топ тимовете. „Знаем, че трябва да сме дисциплинирани, организирани и да играем много добре. Испания трябва на свой ред да не покаже най-доброто си лице, но ако това се случи, то тогава можем да постигнем добър резултат. Наслаждавам се на предизвикателството. Ако сме конкурентни и намерим баланса на късмета във вечерта, то тогава можем да извлечем нещо от срещата“. Специалистът не бе съгласен с това, че испанците влизат в нов цикъл под ръководството на Луис де ла Фуенте, който прекара близо десетилетие като треньор на юношеските и младежките формации на страната, преди да стане наставник на първия тим. Де ла Фуенте замени Луис Енрике, който бе уволнен след разочароващото отпадане на 1/8-финалите от Мароко на Мондиала в Катар.

„Когато един отбор мине зад борда, друг такъв пристига. Новият треньор – Луис де ла Фуенте, разбира системата и методиката. Те промениха много играчи от Световното първенство насам, но всички налични футболисти продължават да са много класни, те знаят системата и как искат да играят“, завърши селекционерът на шотландците.