Швейцария и Беларус изиграха истински голов трилър, в който не успяха да се победят и завършиха наравно при резултат 3:3 в среща от осмия кръг на квалификациите за UEFA EURO 2024 от група „I“.

Нищо не предвещаваше този развой на мача, след като Джердан Шакири откри в 28-ата минута с красиво попадение. През втората част обаче беларусите стигнаха до пълен обрат след голове на Макс Ебонг в 61-ата, Денис Поляков в 69-ата и на Дмитри Антилевски в 84-ата минута. „Кръстонсците“ обаче не се предадоха и спасиха точката след късни попадения на Мануел Аканджи в 89-ата и на Зеки Амудин в 90-ата минута.

Снимки: БГНЕС / BGNES
41 снимки

Двубоят се игра в Санкт Гален, а капитанът Гранит Джака записа мач номер 118 с екипа на Швейцария, с което се изравни с Хайн Херман на върха в тази класация.

Швейцария откри резултат в 28-ата минута, когато Джердан Шарики стреля от границата на наказателното поле и не остави никакви шансове на вратаря на Беларус, отбелязвайки красив гол.

Беларус изравни в 61-ата минута с първото си голово положение. Тогава Дмитрий Антилевски, който се появи на почивката, намери Макс Ебонг в наказателното поле, който с хубав удар заби топката с глава във вратата на Ян Зомер.

Домакините изпаднаха в шок в 69-ата минута, когато гостите стигнаха до пълен обрат. Денис Поляков се разписа, след като засече центриране с глава за 1:2.

Швейцарците се хвърлиха в атаки, но вместо Беларус ги прати в нокдаун с трето попадение шест минути преди края на редовното време. Тогава Дмитрий Антилевски беше изведен сам срещу Зомер и реализира. Голът бе дълго разглеждан от системата ВАР за засада, но в крайна сметка бе потвърден – 1:3.

„Кръстонсците“ намираха обаче сили да намалят резултата в 89-ата минута. След центриране от фал на Шакири Мануел Аканджи засече топката и я вкара в мрежата – 2:3.

Около 50 секунди след това стадионът в Санкт Гален избухна, тъй като домакините изравниха резултата. Джака центрира и Зеки Амдуни надскочи бранител на Беларус и отправи удар с глава, който намери напречната греда. Топката обаче се върна у него и този път той нямаше проблем да реализира за крайното 3:3.

В последната минута от добавеното време Шакири стреля много опасно, но Закар Волков беше на точното място и изчисти точно пред голлинията, след което беше свирен и последния съдийски сигнал.

По този начин Швейцария запази лидерската си позиция в групата с 15 точки, но Румъния има 13 и при успех по-късно над Андора ще излезе на първо място. Белаус пък остава пети с шест пункта. В следващия си мач възпитаниците на Мурат Якин трябва да гостуват на Израел през ноември, но този мач не е сигурно, че ще се проведе заради военните действия в Ивицата Газа. За Беларус предстои домакинство на последния Андора.