За Словения чакането свърши и след 14 години словенският национален отбор по футбол се класира за голямо състезание. С победа с 2:1 срещу Казахстан те потвърдиха мястото си на Евро 2024, което ще се проведе догодина в Германия.

"Щастливи, щастливи и горди! Мисля, че е заслужено. Благодаря на народа на Словения за тази невероятна положителна енергия през последните месеци. Тя се отплати за едно поколение, което беше обявено почти за загубено. Но момчетата станаха мъже", каза по повод успеха на Словения Матяж Кек относно новия импулс, който донесе на словенския футбол класирането.

Словенците страдаха в големи периоди снощи срещу Казахстан, но в крайна сметка попадение на Бенямин Вербич четири минути преди края подпечата успеха. С успеха снощи събраха 22 точки в група Н и заеха 2-ото място след тоталния фаворит Дания. Извън финалите останаха Финландия, Казахстан, Северна Ирландия и Сан Марино.

Словения

източник: БГНЕС / BGNES

Кек е на поста вече пет години и за подкрепата през всичкото това време благодари на ръководството на федерацията, на хората от щаба и на играчите, които взеха участие. Завърна се на пейката на националния отбор преди квалификациите за Евро 2020, договорът му изтича в края на годината, в който разбираемо има анекс за удължаване при класиране за турнира. Ще остане ли на поста си и след шампионата?

"Наистина се надявах никой да не ме пита това. Трябва да знаеш кога е достатъчно. Първо ще се насладя на тази история. Радвам се, че мога да се прибера щастлив в къщи. Страхувах се как ще изляза на улицата, ако се бяхме провалили. Ще има достатъчно време да помислим как и какво ще стане", не даде ясен отговор още той на пресконференцията.

"Чак след като падна второто попадение вече знаех, че се класираме. Можем да теглим чертата. Знаех, че не можем да загубим мача при никакви обстоятелства. Първото полувреме играхме достатъчно агресивно и офанзивно, нямаше прагматизъм, искахме да поддържаме висок ритъм, но трябва да се признае Казахстан не напразно има 18 точки в тази група", отбеляза Кек.

 

БТА / Автор: Атанас Василев