Петима играчи на националния отбор на Нидерландия по футбол са били заразена с вирус и са напуснали сбора на тима, съобщиха от федерацията на страната и селекционерът Роналд Куман. Те няма да участват в мача срещу Франция, с който се открива кампанията на европейските квалификации за двата тима.

Сред отсъстващите е новият нападател на Ливърпул Коди Гакпо, както и защитниците Матайс де Лихт (Байерн Мюнхен) и Свен Ботман (Нюкасъл Юнайтед), вратарят на Андерлехт Барт Фербруген, както и Джои Феерман от ПСВ Айндховен. Последният бе повикан да замени Френки де Йонг, който отпадна заради контузия на бедрото.

Петимата "напуснаха тренировъчния лагер на националния отбор тази сутрин. Те страдат от вирусна инфекция", обявиха от федерацията в комюнике. Според местните медии те са повръщали, след като яли пиле с къри на вечеря в сряда.

"Причината за тези симтпоми настомашен грип са неясни. Аз също ядох пиле и за момента нямам никакви симптоми", каза капитанът на тима Върджил ван Дайк на пресконференция.

"Няма значение откъде идва инфекцията. Искаме да знаем откъде идва, но това не променя нищо. Бях шокиран, когато лекарят ме предупреди в четвъртък сутрин, че петима футболисти са болни", коментира треньорът Роналд Куман. Той се страхува от нови случаи.

При тези обстоятелства Куман повика трима заместници - Райън Гравенберх (Байерн Мюнхен), Киел Шепмен (Витес) и Стефан де Фрай (Интер).

Отборът ще разполага с 23 играчи, вместо с 25. "След мача с Франция съставът може да бъде променен отново", уточниха от федерацията.

"Лалетата" трябваше да се лишат и от халфа Френки де Йонг, получил болки в бедрото на мача на отбора му Барселона срещу Реал Мадрид, и нападателя Стивън Бергвайн.

Автор: Христо Бонински/БТА