Гръмка вечер в Зеница! Португалия се разправи по безмилостен начин в гостуването си Босна и Херцеговина и го победи с 5:0 в двубой от осмия кръг на квалификациите за UEFA EURO 2024 от група „J“. Иберийците решиха всичко още през първата част, когато паднаха и петте попадения.

Всичко стартира с капитана на гостите - Кристиано Роналдо, който откри от дузпа още в петата, а след това и удвои в 20-ата минута, а след това и Бруно Фернандеш вкара трети гол в 25-ата минута. Разгромът за домакините стана пълен в 32-ата минута, когато се разписа и Жоао Кансело. В 43-ата минута и Жоао Феликс също записа името си сред голмайсторите, като по този начин беше оформен и крайния резултат. 

Снимки: БГНЕС / BGNES
79 снимки

"Мореплавателите" напълно доминираха в двубоя, като през първата част домакините не отправиха нито един удар по посока вратата на съпреника. Още в началото на второто полувреме пък се видя, че мачът просто се доиграваше. Интересното е, че тогава босненците отпрамиха повече удари от португалците - 3:1, но нито един не беше точен.

По този начин Португалия, който вече се беше класирал за UEFA EURO 2024, продължава без грешка - 8 мача и 8 победи, което се равнява на 24 точки. Босна и Херцеговина остава пети с девет пункта и без шансове за класиране към финалите. През ноември за иберийците предстои гостуване на Лихтенщайн и домакинство на Исландия, докато балканците гостуват на Люксембург и приемат Словакия.

Снимки: БТА / BTA
40 снимки

Новият наставник на Босна и Херцеговина - Саво Милошевич, не направи нито една промяна в сравнение с победата с 2:0 над Лихтенщайн преди няколко дни. Звездата и капитан Един Джеко водеше атаката на тима, подпомаган от Мирослав Стефанович, Амир Рахманович и Ермедин Демирович. В средата на терена друг ветеран - Миралем Пянич, действаше заедно с Гойко Цимирот.

Селекционерът на Португалия - Роберто Мартинес, направи няколко промени в състава в сравнение с победата над Словакия с 3:2 преди няколко дни. Атаката на тима водеше Жоао Феликс, който заменя Гонсало Рамош, подпомаган от капитана Кристиано Роналдо и Рафаел Леао. Данило и Отавио пък заемат местата на Бернардо Силва и Жоао Палиня в средата на терена, като Бруно Фернандеш допълва тройката халфове. Гонсало Инасио пък е титуляр за сметка на Антонио Силва в отбраната, като тя се допълва от Диего Далот, Рубен Диаш и Жоао Силва, които действаха зад вратаря Диого Коща.

Босна и Херцеговина Португалия

източник: Sofascore.com


Сблъсъкът стартира перфектно за гостите, които получиха право да изпълнят дузпа още в третата минута. Топката беше центрирана отляво в наказателното поле, където Жоао Феликс овладя и я предостави на Бруно Фернандеш, който стреля от малък ъгъл, топката рикошира в крака на Адриан Леон Баришич и след това се удари в ръката на Гойко Цимирот. Кълбото се върна във Феликс, който също шутира и последва нов двоен рикошет – първо в тялото на Денис Хадижикадунич, а след това и в ръката ва Баришич, която обаче беше близо до тялото. Въпреки това, реферът от Турция посочи бялата точка, а зад топката застана капитанът Кристиано Роналдо, който стреля точно в центъра на вратата в петата минута и отбеляза 126-ия гол с националната фланелка - 0:1.

Гостите пропуснаха отлична възможност да удвоят преднината си в 18-ата минута, когато Бруно Фернандеш направи сериозен пропуск. Отавио задържа топката пред наказателното поле и подаде надясно за Феликс, който пък изведе отдясно в наказателното поле включилия се в атака Диого Далот. Бранителят на Манчестър Юнайтед центрира отлично ниско по тревата, където съотборникът му в „червените дяволи“ стреля от точката за дузпа, но на сантиметри от дясната греда на Ибрахим Сехич.

Португалия продължи да доминира и в 20-ата минута стигна до втори гол. Феликс получи в своята на половина, напредна отлично на скорост без да бъде спрян от нито един играч на Босна и след това изведе Роналдо зад защитата на домакините сам срещу вратаря, а капитанът на гостите нямаше проблем да го преодолее. Първоначално попадението беше отменено заради засада, но след проверка със системата ВАР голът беше зачетен – 0:2.

Иберийците бързо си решиха мача още в 25-ата минута, когато вкараха трети гол. Гонсало Инасио даде чудесен дълъг пас по въздуха от своята половина за Бруно Фернандеш, който беше забравен от защитата на Босна, овладя прекрасно на гърди, влезе отдясно в наказателното поле и с мощен изстрел с десния крак прати неспасяемо кълбото в горния ляв ъгъл Сехич – 0:3.

„Мореплавателите“ не се спряха и стигнаха до четвърти гол в 32-ата минута. Жоао Кансело даде превъзходен пас за Фернандеш отдясно в наказателното поле, но халфът на Ман Юнайтед не успя да овладее топката по най-добрия начин. Все пак осмицата успя да върне топката с десния крак за Роналдо, който пропусна да я уцели, но тя попадна на пътя ва връхлитащия Кансело, а левият бек на Барселона я заби неспасяемо с мощен удар в горния ляв ъгъл на вратаря – 0:4.

Четири минути преди края на редовното време на първата част падна поредният гол във вратата на балканците, които изглеждаха безобразно в защита. Тогава Далот изведе Отавио зад защитата на Босна, а халфът на Ал Насър напредна, влезе отдясно в наказателното поле и подаде за Феликс, който имаше време да овладее топката и с външната страна на десния си крак отбеляза в долния ляв ъгъл на Сехич за 0:5.

В третата минута от добавеното време домакините се размиха с шести гол. Рафаел Леао получи отляво, влезе в наказателното поле и подаде за Феликс, който веднага засече с десния крак, но твърде слабо и вратарят улови.

Втората част започна спокойно без никакви положения, което беше очаквано и с оглед на резултата. Босненският селекционер Саво Милошевич предприе две смени на почивката в опит да промени нещо след катастрофалното първо полувреме за тима си, но те не дадоха особен резултат.

Роберто Мартинес също предприе рокади в състава си, като извади Роналдо и Рафаел Леао в 66-ата минута, като пусна в игра Диого Жота и Педро Нето. 

Вратарят на Босна - Ибрахим Шехич, пък се контузи и бе заменен принудително  в 72-рата минута.

До края срещата не се случи абсолютно нищо интересно, като босненците не успяха да застрашат по никакъв начин вратата на Диого Коща и срещата завърши без промяна в резултата.


FT  | БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА – ПОРТУГАЛИЯ  0:5

0:1 Кристиано Роналдо (к) (дузпа) 5'

0:2 Кристиано Роналдо (к) 20'

0:3 Бруно Фернандеш 25'

0:4 Жоао Кансело 32'

0:5 Жоао Феликс 41'

Квалификации за UEFA EURO 2024, група „J“, осми кръг

Главен съдия: Халил Умут Мелер, Турция

Стадион: „Билино Поле“, Зеница, Босна и Херцеговина


Стартови състави на двата отбора:

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА (4-2-3-1): 12. Ибрахим Сехич – 32. Амар Дедич, 6. Адриан Леон Баришич, 3. Денис Хаджикадунич, 5. Сеад Колашинац – 10. Миралемя Пянич, 13. Гойко Цимирот – 20. Мирослав Стеванович, 8. Амар Рахманович, 23. Ермедин Демирович – 11. Един Джеко (к)

Резерви: 1. Никола Василий (вр), 22. Кенан Пирич (вр), 2. Ренато Гойкович, 4. Юсуф Газибегович, 14. Дал Варешанович, 16. Иван Башич, 17. Алмедин Зилюкич, 18. Амир Хаджиахметович, 7. Лука Менало, 9. Смаил Превляк, 15. Неманя Билбия, 19. Саид Хамулич

Селекционер: Саво Милошевич

ПОРТУГАЛИЯ (4-3-3): 22. Диого Коща – 19. Диого Далот, 14. Гонсало Инасио, 4. Рубен Диаш, 20. Жоао Кансело ⚽ – 16. Отавио, 13. Данило Перейра, 8. Бруно Фернандеш ⚽ – 17. Рафаел Леао, 7. Кристиано Роналдо (к) ⚽⚽, 11. Жоао Феликс ⚽

Резерви: 1. Руи Патрисио (вр), 12. Жозе Са (вр), 3. Антонио Силва, 2. Нелсон Семедо, 23. Витиня, 18. Рубен Невеш, 5. Жоао Невеш, 6. Жоао Палиня, 10. Бернардо Силва, 21. Диого Жота, 9. Гонсало Рамош, 15. Педро Нето

Селекционер: Роберто Мартинес