Отборът на Нидерландия е почти сигурен участник на европейските финали в Германия догодина, след като победи драматично състава на Гърция като гост. „Лалетата” се наложиха с 1:0, а единствения гол в срещата дойде в продължението на мача от дузпа, вкарана от капитана Върджил ван Дайк.

Преди това Вут Вегхорст пропусна 11-метров наказателен удар, а в десетата минута на добавеното време в мача, реферът Алехандро Ернандес имаше възможност да отсъди трета дузпа в полза на Нидерландия, но след преглед на ситуацията с ВАР не посочи бялата точка.

В заключителните минути на двубоя в Гърция, селекционерът на домакините Густаво Пойет бе изгонен с директен червен картон за бурни реакции край тъчлинията.

С победата в понеделник вечер Нидерландия се изравни по точки на второто място с Гърция, но „лалетата” са с два мача по-малко срещу Гибралтар и Ирландия, в които се смята, че няма да има особени проблеми. В същото време за гърците остава само един двубой – срещу лидера и класирал се вече за финалите тим на Франция.

Не бяха изминали и пет минути игра, когато домакините предявиха претенции за дузпа, които обаче бяха подминати с лека ръка от главния рефер на срещата. Йоанидис падна в наказателното поле след единоборство с Върджил ван Дайк, но съдията прецени, че нападателят на домакините преиграва и остави играта да продължи.  

В 15-ата минута футболистите на Гърция се озоваха в изгодна позиция в пеналта на гостите, но ударът на Мавропанос с глава бе твърде слаб, за да затрудни противниковия страж.

Няколко минути по-късно гостите на свой ред имаха доста по-сериозни претенции за 11-метров наказателен удар. След единоборство на Мавропанос срещу Бергвайн в наказателното поле, гръцкият бранител падна на земята и откровено докосна топката с ръка, а след това тя излезе в ъглов удар. В крайна сметка след преглед на ситуацията с ВАР, решението на съдията за корнер бе потвърдено.

Последваха силни минути на „лалетата” като на два пъти Райндерс стреля мощно от дистанция, като при първия топката премина покрай вратата, но при втората възможност вратарят на домакините трябваше да се намесва решително.  

В 25-ата минута натискът на гостите даде резултат и те стигнаха до дузпа след поредното си центриране в наказателното поле. Върджил ван Дайк бе съборен в пеналта, а испанският рефер Алехандро Ернандес посочи бялата точка, въпреки протестите на гърците.

Зад топката застана Вут Вегхорст, който стреля доста колебливо и гръцкият страж успя да отрази слабия му изстрел.

Две минути преди почивката Бергвайн се възползва от грешка на Рота, и стреля силно по диагонала, но Влаходимос боксира в нов ъглов удар в полза на гостите.  

Втората част започна с отлична възможност за гостите. Бергвайн направи страхотен пробив през центъра на терена, пробягвайки над 40 метра, но ударът му от границата на наказателното поле бе отразен с вещина от Влаходимос.

Домакините отговориха с великолепна атака на Йоанидис, който едва спаси топката да не излезе в тъч, но веднага след това проби опасно отдясно, надбяга бранител на Нидерландия, но вместо да комбинира със свой съотборник реши да стреля от малък ъгъл и сгреши.  

В 89-ата минута на срещата Павлидис извърши наивно нарушение срещу Дъмфрис в наказателното поле, а реферът бе категоричен и посочи бялата точка. Испанският съдия обаче получи молба от ВАР арбитрите сам да прегледа ситуацията, а след дългата пауза за разглеждане на нарушението, Ернандес все пак потвърди собственото си решение и посочи бялата точка.

Този път изпълнението на дузпата се нагърби капитанът Върджил ван Дайк, който бе безпогрешен.

Дълбоко в добавеното време гостите имаха претенции за трети наказателен удар, който обаче не бе отсъден.

Така Нидерландия все своето въпреки сериозните трудности в Гърция и вече гледа далеч по-спокойно и сигурно към финалите в Германия догодина.

FT ГЪРЦИЯ – НИДЕРЛАНДИЯ 0:1

0:1 Ван Дайк 90' (д)

Гърция: 1 Влаходимос, 15 Рота, 4 Мавропанос, 2 Ретсос, 3 Кулиеракис, 11 Бакасетас, 6 Курбелис, 20 Манталос, 7 Масурас, 8 Йоанидис, 21 Цимикас

Селекционер: Густаво Пойет

Нидерландия: 1 Вербрюген, 2 Хеертруида, 4 Ван Дайк, 5 Аке, 22 Дъмфрис, 8 Вифер, 14 Рейндерс, 12 Хартман, 10 Симонс, 7 Бергвайн, 9 Вегхорст

Селекционер: Роналд Куман