Отборът на Шотландия поднесе една от най-сериозните изненади от началото на квалификациите за Евро 2024. Футболистите на селекционера Стив Кларк се наложиха над Испания с 2:0 на „Хемпдън парк” в Глазгоу, постигайки първа победа над този съперник в официален мач от далечната 1984 година.

В последните си 38 европейски квалификации, Испания постигна 34 победи, в три от тях завърши наравно и загуби само една. Последното поражение за иберийците датира от октомври 2014, когато те отстъпиха на Словакия.  

В герой за „гайдарите” се превърна Скот Мактомини, който реализира и двете попадения в мача. Халфът на Манчестър Юнайтед се разписа на два пъти и в първата квалификация срещу Кипър, спечелена с 3:0.

В другия двубой от групата Грузия и Норвегия завършиха при равенство 1:1.

Така след първите два кръга Шотландия еднолично поведе в класирането с пълен актив от шест точки и даде сериозна заявка за класиране на финалите в Германия.

Gulliver/GettyImages
50 снимки

Двубоят в Глазгоу започна по великолепен начин за домакините, които излязоха напред в резултата след само седем минути игра. Огромна вина за попадението на „гайдарите” имаше крайният бранител Педро Поро, който се подхлъзна при наглед безобидна ситуация и подари топката на Анди Робъртсън. Защитникът на Ливърпул се възползва по най-добрия начин и намери Скот Мактомини в наказателното поле. Халфът на Манчестър Юнайтед стреля без никакво забавяне и не сгреши.

В 15-ата минута домакините бяха много близо до втори гол. Райън Кристи получи на няколко метра пред наказателното поле, напредна добре и от границата на пеналта стреля с левия крак, но топката мина на метър встрани от вратата.

Футболистите на „Ла фурия” продължиха да действат доста колебливо и да губят почти всяко единоборство срещу противниковите футболисти. От своя страна, домакините окрилени от гола, гледаха към испанската врата все по-настоятелно.

Едва в 20-ата минута гостите се опитаха да притеснят по-сериозно шотландския страж. Гая получи отляво и центрира много добре в наказателното поле, където Хоселу стреля с глава, но прати топката в ръцете на Гън.

Само три минути по-късно късметът сериозно покри домакините. Хоселу отново имаше възможност да стреля с глава, но този път доста по-добре. Нападателят надскочи всички в наказателното поле и с удар от близо осем метра нацели напречната греда.

Последваха няколко нервни минути, като при една от спорните ситуации Анди Робъртсън удари с рамо в лицето Поро. Бранителят на Испания се строполи на земята, а реферът трябваше да успокоява страстите. В крайна сметка ситуацията бе разгледана от ВАР, но последва само жълт картон за капитана на Шотландия.

Испания продължи да упражнява натиск, който доведе до три много добри изстрела към ватата на домакините. Мартинес, Педро Поро и Пино имаха възможности да обстрелват вратата, но без успех.

В продължението на първото полувреме домакините пропуснаха „златен” шанс. Анди Робъртсън изчисти топката от наказателното си поле, като шутът му се превърна в страхотен пас към Линдън Дайкс, който стартира от собствената си половина. Нападателят надбяга Давид Гарсия, нахлу в наказателното поле, но ударът му мина над вратата.

Втората част започна с удар на Родри от дистанция, който обаче не затрудни шотландския вратар Ангъс Гън.

Само шест минути след подновяването на играта след почивката, „гайдарите” удариха отново, а в герой за домакините отново се превърна Скот Мактомини. Футболистите на Стив Кларк организираха перфектна контраатака, в чиято основа бе Киърън Тиърни. Левият бранител открадна топката в собствената си половина и се понесе по лявото крило. Карвахал безуспешно се опита да фаулира Тиърни, който се измъкна на тъча и нахлу към наказателното поле преди да центрира остро. Защитник изби високо топката, която обаче попадна на крака на Мактомини, който с удар от въздуха порази целта за втори път.

В 58-ата минута Шотландия можеше да вкара трети гол в мача. Домакините получиха правото да изпълнят пряк свободен удар отдясно на атаката си. Всички очакваха центриране в наказателното поле, но Макгин стреля директно към вратата и бе много близо до попадението. Арисабалага едва докосна топката, която след това рикошира в напречния стълб.

След втория гол в мача играта се накъса изключително много заради честите нарушения в центъра на терена и смените в двата отбора. Футболистите на Испания действаха прибързано и допускаха наивни грешки в решителни моменти, като дори не успяха да затруднят сериозно вратаря на домакините.

Така логично се стигна до поражението, което определено е един от най-изненадващите резултати от началото на квалификациите.

FT • ШОТЛАНДИЯ – ИСПАНИЯ 2:0

1:0 Мактомини 7', 2:0 Мактомини 51'

Стадион: „Хемпдън”, Глазгоу

Рефер: Сандро Шарер, Швейцария

Шотландия: 1 Гън, 15 Портеус, 5 Ханли, 6 Тиърни, 22 Хикей, 4 Мактомини, 8 Макгрегър, 7 Макгин, 3 Робъртсън, 11 Кристи, 9 Дайкс

Селекционер: Стив Кларк

Испания: 1 Арисабалага, 2 Поро, 3 Гарсия, 6 Мартинес, 14 Гая, 16 Родри, 15 Мерино, 11 Пино, 10 Себайос, 18 Оярсабал, 21 Хоселу

Селекционер: Луис де ла Фуенте