Старши треньорът на Нидерландия Роналд Куман разкритикува УЕФА да върне изискването само 23 играчи да бъдат включени в съставите за Европейското първенство това лято и каза, че националната федерация може да се обърне към континенталната централа по въпроса.

УЕФА разреши 26 футболисти да бъдат селектирани в тимовете на последния шампионат на Старшия континент през 2021 година заради пандемията от коронавирус, а отбори от 26 играчи бяха използвани и на Световното първенство в Катар 2022.

На Евро 2024 трябва да има състави от само 23 души, както в миналото, но Куман се изказа критично за това след поражението с 1:2 от Германия в приятелски мач снощи.

"Много е странно да не избираш 26 играчи. Абсурдно е да се върнеш към 23. Моят колега е на същото мнение", каза той, имайки предвид Юлиан Нагелсман, който е начело на Бундестима.

"Трябва да се справяме повече с контузиите в наши дни. Става дума за способността на играчите да понасят натоварването", добави специалистът.

Куман предположи, че нидерландската федерация може да се обърне към УЕФА по този въпрос и се надява на подкрепа от други страни.

"Ако много държави направят това заедно, вярвам, че УЕФА ще трябва да се вслуша", добави селекционерът на "лалетата".

Нидерландците започват участие на Евро 2024 в Германия на 16 юни срещу Полша, а Франция и Австрия са другите им съперници в груповата фаза.