Отборът на Хърватия победи Португаия с 2:1 като гост в приятелска среща. Лука Модрич даде аванс на гостите с гол от дузпа в 8-ата минута. 

В началото на второто полувреме Диого Жота изравни, но в 56-ата минута крайният резултат бе оформен от Анте Будимир.

За "ватрените" това бе генерална репетиция преди началото на UEFA EURO 2024 на 14-и юни. "Мореплавателите" пък ще имат още една контрола преди началото на форума в Германия. Португалците ще срещнат в нея Ирландия.

БТА
21 снимки

В 7-ата минута на срещата Матео Ковачич бе препънат от Витиня в наказателното на "мореплавателите", което доведе и до дузпа. Лука Модрич. Ветеранът не сбърка и успя да открие в полза на "ватрените".

Модрич беше близо и до втори гол, още в 11-ата минута. Той стигна до избита топка и шутира от границата на пеналтерията. Изпълнението му обаче мина встрани от целта.

Продължиха силните минути за гостите, като в 13-ата минута Ловро Маер се озова на добра стрелкова позиция. Добро спасяване на Ливакович отказа хърватския футболист.

В 17-ата минута Бернардо Силва получи в противниковото наказателно, той се нагласи топката на левия крак, но тъкмо преди да шутира защитник на гостите успя да му избие топката. 

Четири минути след това Йошко Гвардиол проби отлично и нахлу в пеналтерията на "мореплавателите". Бранителят стреля, но покрай вратата на Диого Коща.

Крамарич опита шут от дистанция в 33-ата минута. След рикошет топката мина опасно близо до левия страничен стълб на противниковата врата. Последва корнер за "ватрените", при който се стигна до удар на Йошко Гвардиол, който обаче бе неточен.

Пет минути по-късно Бернардо Силва центрира към Жоао Феликс, а той стреля с глава, но над напречната греда.

В 43-ата минута гостите бяха много близо до попадение. Първо удар на Крамарич бе спасен, а след това Станишич свали топката към Анте Будимир. Нападателят бе абсолютно сам и на чудесна позиция, но отблизо не успя да насочи кълбото с глава в очертанията на вратата.

Роберто Мартинес предприе няколко смени на почивката. Диого Жота бе един от футболисите, появили се на терена. Само три минути след подновяването на играта нападателят на Ливърпул пък изравни резултата. Той получи на опразнена врата от Нелсон Семедо и не сбърка.

В 56-ата минута обаче хърватите отново излязоха напред. Марио Пашалич нанесе мощен шут от границата на наказателното поле, а топката срещна напречната греда. След това до нея стигна Анте Будимир, който я прати в мрежата.

Бруно Фернандеш опита късмета си с изстрел от дистанция по земя В 65-ата минута. Топката мина опасно близо до вратата на Ливакович.

В 73-ата минута Педро Нето стреля извън наказателното поле на "ватрените", но ударът му по земя не затрудни по никакъв начин стражът на гостите.

В 82-ата минута чудесна намеса на Диого Коща спаси "мореплавателите" от трети гол. Лука Сучич излезе очи в очи със стража на Португалия, но не успя да го преодолее.

FT / Португалия - Хърватия 1:2

0:1 Лука Модрич 8'

1:1 Диого Жота 48'

1:2 Анте Будимир 56'

Съставите на двата отбора:

Португалия: 22. Коща, 5. Далот, 4. Диаш, 14. Инасио, 19. Мендеш, 8. Фернандеш, 6. Палиня, 23. Витиня, 10. Силва, 9. Рамош, 11. Феликс

Хърватия: 1. Ливакович, 4. Гвардиол, 3. Понграчич, 6. Шутало, 2. Станишич, 11. Брозович, 10. Модрич, 8. Ковачич, 9. Крамарич, 7. Маер, 16. Будимир