Централният защитник Сърджан Бабич влезе някак тихичко в националния отбор на Сърбия, но вече остави велика следа. 27-годишният футболист на Спартак Москва се разписа за 2:2 срещу България на 19-и ноември и тази точка гарантира класиране на страната на Евро 2024. Бабич е част от златната генерация, която спечели световната титла при младежите до 20 години в Нова Зеландия през 2015-а.
 
За емоциите около класирането и попадението в българската врата Бабич говори в интервю за вестник kurir.rs. Освен това, той се спира на детайли за семейството си, на впечатленията от Москва и от руското първенство, както и говори за 2-ото място на Цървена звезда в сръбската Суперлига. А Сърбия се класира за второ поредно голямо първенство след Мондиала в Катар миналата година.
 
"Това е голът на моята кариера! Определено най-скъпият! И сега като се сетя, настръхвам! Невероятно усещане. В този миг бях много щастлив, а мога да ви кажа, че това усещане не ме напуска и в момента – моят първи гол в националния отбор! Но този гол дойде като продукт на отборната игра, награда за всички момчета, които даваха всичко от себе си в квалификациите. Никога не съм изтъквал себе си на първи план, няма да го направя и сега", казва Бабич.
 
Само със 7 мача Бабич определено не е основен футболист и дори най-запалените фенове не са очаквали той да бъде титуляр срещу България. 
 
„Благодаря на треньора Стойкович, че усети точния момент и ми даде шанс. Животът ме е научил, че винаги трябва да съм готов за мача. Никога не знаеш кога може да ти се представи шанс. Върнах се в националния отбор по правилния начин. Съжалявам само, че не победихме.
 
Съперникът ритна два пъти във вратата и ни вкара два гола! Невероятно. Последва спад на концентрацията и паниката влезе в нашите редици. Въпреки това се опитахме да бъдем концентрирани. Искахме победа, но равенството също беше добре. Мисля, че мачът в Лесковац беше голям урок за нас. След мача треньорът не ни е говорил нещо особено за мача, просто празнувахме.
 
Искаме да стигнем по-напред на Европейското първенство в сравнение със Световното. Би било хубаво да минем групата, защото не сме правили това от десетилетия. Хубаво е, че няма еуфория като преди Катар. И в хората, и в обществото. По-добре да е така. Загубихме много от тази еуфория в Катар.
 
Голямо нещо е за сръбския футбол, националния отбор и нашата Сърбия, че ще играем на Европейското първенство. Това класиране е много по-важно от факта, че вкарах гола. Хора, това го чакаме 24 години. Да се ​​радваме на успеха", допълва футболистът, който преди да се премести в Русия има мачове за втория тим на Реал Сосиедад, за вече фалиралия Реус Депортиу и за португалския втородивизионен Фамаликао.
 
Автор: БТА/Атанас Василев