Световният вицешампион Франция постигна очаквана победа с класическото 3:0 като гост на аутсайдера Гибралтар в третия си мач от група „B“ на квалификациите за Евро 2024. Оливие Жиру откри още в третата, а Килиан Мбапе удвои в добавеното време на първата част от дузпа. В 78-ата минута Аймен Муели оформи крайния резултат, след като си отбеляза автогол.

„Петлите“ отправиха цели 31 удара към противниковата врата, а на четири пъти удариха и гредите.

БГНЕС / BGNES
19 снимки

Французите показаха от самото начало, че ще се стремят да решат всичко колкото се може по-бързо. Още след 180 секунди игра топката се озова във вратата на домакините след удар с глава на Оливие Жиру. Тогава Кингсли Коман проби по десния фланг и намери с перфектно центриране тарана на Милан, който вкара 54-ия си гол за националния отбор в своя мач номер 123.

В 29-ата минута Едуардо Камавинга опита фалцов изстрел, избит в корнер от Дейл Коулинг. След неговото изпълнение Орелиен Чуамени нацели напречната греда.

В 34-ата минута Аюб Ел Хмиди видя, че вратарят на Франция – Брис Самба, е излязъл напред и се опита да го прехвърли от центъра. Изпълнението беше много добро, но топката мина на броени сантиметри над гредата.

„Петлите“ все пак реализираха втори гол до почивката. Той бе дело на Килиан Мбапе от дузпа, отсъдена за игра с ръка на капитана на Гибралтар Рой Чиполина. Мбапе насочи топката в долния десен ъгъл на вратата и отбеляза 39-ия си гол с националната фланелка.

БТА / BTA
27 снимки

Втората част започна с греда на Антоан Гризман, а след това последваха скучни минути на терена.

Французите продължиха да играят лежерно, но все пак направиха победата си по-убедителна. В 78-ата минута Мбапе напредна на скорост по левия фланг и отправи остро центриране, което резервата на домакините Муели не прецени добре и прати топката в собствената си врата.

В края на срещата Аксел Дизази стреля в гредата малко преди последния съдийски сигнал, а преди него това направи и Чуамени.

По този начин Франция продължава да е лидер в групата с пълен актив от точки – 9, следан от Гърция с шест. Гибралтар е последен без актив. В следващия кръг „петлите“ приемат именно южните ни съседи, докато островитяните гостуват на Ейре.

Гибралтар Франция

източник: Sofascore.com