Мехо Кодро ще бъде уволнен до дни от поста селекционер на националния отбор на Босна и Херцеговина по футбол, съобщиха медиите в бившата югославска република. Причината за това конкретно е поражението от Исландия (0:1) вчера, но също така и вече натрупалите се три поражения в последните четири срещи. Най-болезненото от тях е 0:2 от Люксембург, а Лихтенщайн беше надигран едва-едва с 2:1.

"Всичко, което се случва около националния отбор, ме боли. Това е моята страна и разбира се, че ме интересува. Лошо е, ако се борим с Люксембург и Лихтенщайн. Боли, когато Люксембург ни бие.  Поражението ме удари тежко“, каза Халилходжич, цитиран от сайта n1info.ba/sport-klub.

След което журналистът му казва: "Хората те искат на пейката...". "Знам и ценя мнението на хората, но феновете вълшебна пръчка... Нужно е време...", посочи Ваха, какъвто е прякорът на Халилходжич.

След това обаче разкрива доста любопитни моменти и обяснява, че е имал разговор с президента на Футболния съюз на Босна и Херцеговина (НСБИХ) Вичо Зелкович.

"Видяхме се в Доха. Разговаряхме. Покани ме да отида във федерацията. Отворен съм за разговори, отворен съм да помогна. На 17-и се прибирам, а от 20-и съм в Дубровник. Искам да кажа всичко, което мисля, и да чуя какво ще ми кажат. Как виждат изхода? Никак не е добре положението. Не пишете, че съм магьосник и че всичко може да се промени за една нощ. Ще говоря със Зелкович, ще видя какво мислят. Готов съм да помогна на моя национален отбор", каза Халилходжич пред Sportske.ba.

Мехо Кодро

източник: БГНЕС / BGNES

Вече на 70 години, за последно Халилходжич води отбора на Мароко и подготви класирането за Световните финали в Катар. Една година по-късно бившият нападател е свободен, а във времената на някогашна Югославия е със статут на истинска звезда и кариера в местния Вележ (Мостар) и френските Нант и Пари Сен Жермен.

Националният отбор на Босна и Херцеговина влезе в турбулентни времена след напускането на българина Ивайло Петев от треньорския пост. Веднага след него работата беше дадена на Фарук Хаджибегич – местна легенда като играч. Той обаче се провали тотално и бързо беше освободен. На мястото му сложиха Мехо Кодро – също техничен полузащтиник от 90-те години. Резултатите обаче не се промениха особено и вероятно ще се търси трета промяна в рамките на по-малко от месец.

В група J на Европейските квалификации босненците са на 4-о място с 6 точки от 6 мача и изостават със 7 от 2-ия Словакия. На върха е безапелационния лидер Португалия с пълен актив след шест победи, а преди Босна и Херцеговина е дори и Люксембург с 10.

И докато Мехо Кодро е категоричен, че отборът може да се пребори за 2-ата позиция и директно класиране на Евро 2024 в Германия, то общественото мнение се фокусира върху предстоящите баражи от Лигата на Нациите. Където ги класира Ивайло Петев с успеха в група В3.

 

БТА / Автор: Атанас Василев