Националният отбор на Белгия стартира по категоричен начин квалификациите за Евро 2024, след като си тръна с победа с 3:0 като гост на Швеция в първи мач от група „F“. Над всички в срещата беше нападателят Ромелу Лукаку, който заби хеттрик (35’, 49’ и 83’), а също така това бе и дебют за новия селекционер на „червените дяволи“ - Доманико Тедеско, който замени на поста Роберто Мартинес след провала на Световното първенство в Катар в края на миналата година.

По-бързо обаче този мач със сигурност ще иска забрави ветеранът Златан Ибрахимович, който се завърна в националния отбор на Швеция.

БГНЕС / BGNES
34 снимки

Първото добро положение в двубоя дойде на сметката на гостите, когато Доди Лукебакио в шестата минута успя да вземе една балонна топка центрирана в наказателното поле, след което я изстреля опасно по посока на долния десен ъгъл, но там крак сложи бранител в жълто и я отклони в корнер.

Шведите отговориха с отлично влизане на Деян Кулушевски в наказателното поле и хубав удар, който мина зад гърба на Тибо Куртоа, но там от самата голлиния Вут Фаес успя да изчисти кълбото.

В 26-ата минута отново гостите успяха да сътворят опасност, но удар с глава на Артур Теате бе спасен от Робин Олсен. Няколко минути след това ново центриране успя отново да създаде суматоха в пеналта на домакините, но бранител изчисти в крайна сметка.

Белгия обаче поведе в резултата в 35-ата минунта, когато отново Доди Лукебакио отново прати топката около границата на вратарското поле, а там рекордният голмайстор в историята на „червените дяволи“ Ромелу Лукаку с глава отбеляза 69-ото си попадение с фланелката на тима за 0:1.

БТА / BTA
21 снимки

Шведите успяха да осъществят известен натиск в края на първата част в търсене на бързо изравнително попадение и на няколко пъти вкараха опасно топката в наказателното поле на Куртоа, но там нямаше кой да направи добър завършващ удар.

Футболистите на Доменико Тедеско вкараха второ попадение четири минути след начало на втората част, когато късо разиграване след корнер прати топката в Дони Лукебакио, той се справи добре с Емил Форсберг, след което опита да центрира ниско, но топката се отклони в Лукаку и впоследствие във Виктор Линдельоф, за да влети за втори път в мрежата на Робин Олсен.

Двата тима продължиха да показват доста отворен футбол и сякаш мислеха повече за своите атаки, а не толкова за солидно представяне в обрана, което даваше нови възможности за опасни положения. Яник Караско бе близо до нов гол в 69-ата минута, но изстрелът му премина покрай дясната греда.

Ромелу Лукаку успя да оформи своя хеттрик осем минути преди края на редовното време, когато появилият се като резерва Йохан Бакайоко получи на десния фланг, където двама футболисти на Швеция се сблъскаха, младокът се оказа абсолютно сам и напредна, а после пусна към нападателя на Интер и той отблизо вкара третото си попадение в двубоя.

С тази победа обаче Белгия зае само второто място в група „F“, след като Австрия вкара четири попадения в мрежата на Азербайджан в другия двубой. За „червените дяволи“ предстои контрола срещу Германия, докато „Тре кронур“ домакинстват на Азербайджан.