Австрия стана осмият отбор, който си осигури участие на Европейското първенство по футбол в Германия догодина. Това стана факт след победа с минималното 1:0 като гост на Азербайджан в среща от осмия кръг на квалификациите в група „F“. Единственото попадение отбеляза Марсел Забитцер от дузпа в 48-ата минута. Гостите завършиха срещата и с човек по-малко, след като в самия край на мача за два жълти картона бе изгонен Гуидо Бургащалер.

Снимки: БГНЕС / BGNES
9 снимки

През първото полувреме австрийците така и не успяха да отболежат попадение, въпреки че създадоха доста чисти ситуации. Домакините също пропуснаха една добра възможност.

На почивката селекционерът Ралф Рагник направи три промени, като една от тях бе влизането на Марсел Забитцер. Именно той се превърна в големия герой три минути след старта на втората част, когато когато гостите получиха възможност да изпълнят фал от изгодна позиция пред наказателното поле. Последвалият удар се отби от ръката на Рахил Мамадов и това доведе до дузпа, която пък бе реализирана безапелационно от Забитцер - 0:1. 

Постепенно срещата навлезе в по-ниско темпо, като двата тима се атакуваха, но не се стигаше до реални голови ситуации. Едва в края на срещата Азербайджан можеше да стигне до равенството, но Торал Байрамов пропусна от изключително изгодна позиция. Малко след този пропуск се стигна до напрежение между играчите на двата тима, което в крайна сметка завърши с няколко жълти картона и изгонването на Гуидо Бургщалер, но реферът почти веднага след това свири края и ознаменува класирането на Австрия на Европейското първенство в Германия през следващата година.

С този успех Австрия събра 16 точки на втората позиция, колкото има и първия Белгия, който по-късно тази вечер приема Швеция, който заема третото място, но с едва шест точки и без никакви шансове за да измести някой от първите два тима. Азербайджан е четвърти с четири пункта.