Американски прокурори внесоха нови твърдения за подкупи, дадени на членовете на изпълнителния комитет на FIFA, за да гласуват за Катар, който се очаква да бъде домакин на Мондиала през 2022-а година.

Обвинителният акт, разпечатан и изложен в понеделник в Окръжния съд на САЩ в Бруклин, обвинява Никола Леос, тогавашният президент на КОНМЕБОЛ, органът, управляващ футбола в Южна Америка, както и към бившият президент на федерацията в Бразилия Рикардо Тейшейра, след като са приели пари, за да гласуват в полза на държавата в Персийски залив на заседанието на комитета на FIFA през 2010-а година.

Gulliver/Getty Images
25 снимки

В акта също така се твърди, че Джак Уорнър от Тринидад и Тобаго, който бе шеф на управителния орган в Северна и Централна Америка и Карибите – КОНКАКАФ, е получил 5 млн. долара подкуп, за да гласува за домакинството на Русия през 2018-а година. Президентът на федерацията на Гватемала Рафаел Салгеро също е признат, че е взел подкуп от 1 млн. долара, за да гласува за руската страна.

Английският Sky Sports твърди, че в документа има редица престъпления за корупция във връзка с правата за излъчване на турнира в Северна и Южна Америка за Мондиал 2018 и 2022, включително до това, че мрежата на FOX спечели правата за показване на турнира в САЩ. Случаят е заведен в Америка, след като Федералното бюро за разследвания (ФБР) се ангажира да разгледа обвиненията за подкуп в световния футбол. Леос почина миналия август, след като избегна екстрадация в САЩ, а Уорнър и Тейшейра също я избягват.

17 снимки

Салгеро пък се призна за виновен през 2018-а за измами и пране на пари. Предполага се, че Уорнър е получил парите си за вота за Русия от 10 различни компании, свързани с военно производство, захранващи страните на Ангила, Кипър, Британските Вирджински острови. „Печалбите и подкупите в международния футбол са задълбочени, но широко известни практики от десетилетия”, казва Уилиям Суини, който е помощник директор, отговарящ за офиса на ФБР в Ню Йорк.

„В дълъг период от години подсъдимите и техните хора корумпираха управлението на футбола в света и участваха в криминални схеми, като нанесоха голяма вреда на спорта. Техните схеми включваха фалшиви консултански договори и други методи за укриване, за да се прикрият подкупите и обратните плащания, за да изглеждат легитимни”, каза още шефът във ФБР.

Катар спечели правото да бъде домакин на турнира през 2022-а година, след като надделя над САЩ с 14-8 гласа.

11 снимки

Обвинението също така има и към бившите шефове на FOX – Ернан Лопес и Карлос Мартинес, които дават пари на служители на КОНМЕБОЛ, за да получат информация за правата в САЩ и да изравнят офертата с ESPN. Втората медия държи правата на излъчването на Мондиалите в САЩ от 1994-а до 2014-а година, но през 2011-а година FOX спечели правата за следващите две издания.

Турнирът през 2022-а в Катар бе преместен от лятото за късната есен, като се смята, че в това време ще се получи по-малко внимание в САЩ поради сблъсъците в NFL. Така ФИФА предостави на FOX правата за Световното първенство през 2026-а година без да има конкурентно наддаване.

В акта се обвиняват също така и изпълнителните директор на Imagina Audiovisual Херар Роми, който ръководи и уругвайската медийна компания Full Play Group SA. Твърди се, че Роми е винен за пране на пари и рекетна конспирация.