Селекционерът на Катар Феликс Санчес скромно отхвърли паралелите между себе си и икона в треньорската професия като Хосеп Гуардиола, макар мнозина да го сочат за мозъка зад великия успех на страната, която се поздрави с Купата на Азия.

След победа над Япония с 3:1 Катар грабна трофея за първи път в своята история и при дебютната си поява във финала. Алмоез Али завърши като голмайстор на турнира с 9 попадения. В 7-те си мача тимът на Санчес отбеляза 19 попадения, но по-показателното за работата на наставника беше, че попадението на „самураите” се оказа единственото, което тимът му инкасира към най-големия си успех за всички времена.

Феликс Санчес изведе Катар до историческата първа Купа на Азия.

източник: Gulliver/Getty Images

Алмоез Али изобщо не се притесни да заяви, че в много отношения вижда отблясъци от Гуардиола в своя наставник. Това може да се стори логично предвид факта, че Феликс Санчес ръководеше юношески тим в Барселона, преди през 2006-а да се присъедини към Националната футболна академия на Катар. С много труд и преминавайки през различни възрастови гарнитури (до 19, 20 и 23 години), той си спечели правото да бъде селекционер на мъжкия тим през юли 2017-а.

„Вече 9 години работя с него, той е високо интелигентен”, заяви 21-годишният Али. „Сравнявам го с Гуардиола, защото двамата споделят едни и същи идеи.”

Самият Санчес демонстрира чувство за хумор, за да отклони сравненията. „Той знае, че аз чувам всичко и прости иска да играе постоянно”, пошегува се Санчес. „Работя с Алмоез от много дълго време и отношенията ни са много добри.”

„Той е много лесен за трениране, защото се труди усърдно и заслужава всичко, което му се случи по време на този турнир.”

По пътя си към титлата Катар отстрани предишния шампион Саудитска Арабия, Ирак и Южна Корея. Това обаче не бяха единствените препятствия, пред които тимът се изправи. При успеха с 4:0 над Обединените арабски емирства в полуфиналите катарците бяха замеряни с обувки и пластмасови бутилки от враждебно настроените домакински привърженици. От ОАЕ пък пуснаха жалба, тъй като имаха съмнения в правото на Алмоез Али и бранителя Басам Ал-Рауи да участват в срещата. Жалбата беше отхвърлена едва часове преди финалния двубой срещу Япония.

Феликс Санчес изведе Катар до историческата първа Купа на Азия.

източник: Gulliver/Getty Images

„Много се гордея да бъда национален селекционер на Катар. Днес ние сътворихме история. Мисля единствено за днешния ден. Той беше страхотен за мен, играчите и всички в страната”, добави Санчес. „Винаги ще се чуват слухове за този или онзи човек (визира информациите, че страната ще ангажира топ специалист на негово място – б.р.), но ние сме фокусирани единствено върху нашата работа. Имаме и пълната подкрепа на футболната асоциация.”

„Нямаме никакви опасения относно Световното първенство, то е чак през 2022 година и едва ли има човек, който знае със сигурност какво ще се случи дори само през следващите 2 седмици”, допълни Санчес.