Собственикът на Евертън - Фархад Мошири, инвестира 100 милиона лири в клуба и с това, по негови думи, демонстрира амбицията си да измъкне английския футболен клуб от трудна ситуация.

Финансовата инжеция на Мошири превръща заем в капитал и така мажоритарният собственик вече има 94 процента от акциите на клуба. Това се случва през компанията "Блу Хевън Холдингс".

"Гарантирам, че решителността ми да издържам Евертън няма да избледнее", пише иранският бизнесмен в писмо до феновете. Той е похарчил повече от 700 милиона лири за трансфери след придобиването на контролния пакет акции през 2016.

Gulliver/GettyImages
91 снимки

Евертън обяви, че за последните три години има финансови загуби в размер на 265 милиона лири. Липсата на наистина качествени попълнения пък доведе до спад в резултатите под ръководството на Рафаел Бенитес и съответно освобождаването на испанския мениджър след едва половин сезон работа.

Докато Евертън търси нов треньор, начело на първия отбор в момента е Дънкан Фъргюсън. Доскорошният помощник на Бенитес ще изведе "карамелите" срещу Астън Вила в събота.

"Той е страхотен човек и знам, че ще даде всичко от себе си за отбора. Вече го е правил като временен мениджър през декември 2019-а. Разбирам обаче недоволството на феновете на Евертън заради непостоянството ни в последните няколко сезона", добавя Мошири.