Отборите на Англия и Словакия се изправят един срещу друг в 1/8-финален мач от UEFA EURO 2024. Срещата в Гелзенкирхен стартира в 19:00 часа и ще се излъчва на живо с картина в Gong.bg.

Победителят от този двубой ще се изправи срещу Швейцария на четвъртфиналите. Снощи европейският шампион беше изхвърлен именно от швейцарците.

Докато феновете на Англия продължават да мечтаят футболът най-накрая да се „завърне у дома“, моментите на слабост в груповата фаза не показват „трите лъва“ като фаворит. Въпреки нарастващите критики към селекционера Гарет Саутгейт след три неубедителни мача в поток C, Англия оглави групата (1 победа и 2 равенства), за да може тимът да срещне в първия етап от елиминациите Словакия.

Двата отбора са познати съперници, като Англия има предимство в преките мачове - (5 победи, 1 равенство).

"Трите лъва" изглеждаха уморени, предпазливи и безидейни в атака, но все пак попаднаха в много по-лесния поток и няма как да срещнат преди финала Германия, Франция, Белгия, Португалия и Испания.

Феновете на Англия се надяват Хари Кейн да намери голаджийските си обувки. От друга страна Словакия може да се надява на Иван Шранц да им помогне отново да започнат ударно, като се има предвид последните му четири гола, които послужиха за откриване на резултата, включително в два случая и на този турнир. 

Словакия успя да се измъкне от изключително оспорваната група Е, в която и четирите тима записаха по победа, равенство и загуба и завършиха с равен брой точки - 4. Головата разлика на словаците им отреди третото място и сблъсък с Англия.

За "трите лъва" извън сметките е левият бек Киърън Трипиър, като и другият играч на тази позиция Люк Шоу не е готов за 90 минути, което означава, че Саутгейт ще трябва да импровизира в защита. Очаква се той да направи и промени в центъра заради неубедителната игра в предишните мачове, като е възможно младият талант на Манчестър Юнайтед Коби Мейно да получи шанс от първата минута и да партнира на Деклан Райс.