Мениджърът на английския национален отбор по футбол Гарет Саутгейт се опитва да прецени какъв достъп да имат играчите до семействата си на Световното първенство на фона на опасенията, че КОВИД-19 може да провали шансовете на отбора за успех в Катар.

Селекционерът на Трите лъва също така изрази притеснение и от евентуалната бройка на футболистите, които ще бъдат на разположение предвид натоварванията в клубовете. Както е известно, предстоящото другия месец първенство е напълно различно – за първи път Мондиал ще се разиграе през зимата и мнозинството вътрешни шампионати трябва да прекъснат по средата.

В момента той обсъжда с екипа си как да подходи към семейния достъп и да ограничи възможността от избухване на коронавируса в лагера. УЕФА вече е разпратила документи до страните-участнички за спазване на стриктни ограничения, които да намалят разпространението.

Англия беше засегната от вируса по време на Европейското първенство миналата година, когато Мейсън Маунт и Бен Чилуел бяха принудени да се изолират в резултат на контакт с шотландския полузащитник Били Гилмор. И сега Саутгейт е решен да избегне повторение на сценария.

"Ясно е, че ситуацията е доста променлива по отношение как трябва да се адаптираме към мерките за вируса. Нашето предпочитание е семействата да участват пълноценно в живота на отбора, защото така е добре за всички. Но това решение ще се вземе съобразно преценката какъв риск поемаме. Защото ако загубите играч или двама, за тях това може да е единствената им възможност да играят на Световното първенство и съм сигурен, че техните семейства също ще осъзнаят това, каза още Саутгейт по въпроса със здравословната дисциплина. Това е решение, което ние коментираме с водещите играчи тима.

Другото притеснение е свързано с физическата форма на футболистите. Така например под голямо съмнение за Световното в Катар е Кайл Уокър, който претърпя операция на слабините тази седмица.

"Това е нещо, което за съжаление не можем да контролираме. Никога не съм приемал теорията, че е по-добре да преместим Световното първенство в средата на сезона. Дори и да не сме в пълен състав, по-добре е да играем в края на сезона. Но при настоящата ситуация аз смятам, че проблемите с футболистите до началото на Мондиала ще се увеличават, завърши Саутгейт.

Световното първенство в Катар ще се проведе в периода 20-и ноември – 18-и декември.