Маурисио Почетино има пред себе си едно от най-големите предизвикателства в кариерата си. Тотнъм влезе в историята като единственият отбор, който не е привлякъл нито едно ново попълнение, нещо, което не се е случило във Висшата лига от 2003 година насам.

Тотнъм постави интересен рекорд във Висшата лига, след като не осъществи нито един трансфер през това лято. С това решение на ръководството Тотнъм влезе в историята на Премиършип, тъй като до момента не е имало такъв отбор. Статистиката е от 2003-а година насам, когато беше въведена регламентиран трансферен период с ясно очертани граници. Всички останали отбори в елита на Англия са направили поне по един трансфер в едната или в двете посоки. Според сайта transfermarkt.com, общата стойност на футболистите от отбора на Тотнъм е 834,5 милиона евро. По време на миналия сезон „шпорите“ купиха нови хора за 121,5 милиона, а продадоха за 103,8 милиона. Пасивността през това лято явно не е проблем за мениджъра Маурисио Почетино.

За мнозина Тотнъм пое огромен риск, дори поведението на отбора бе определено като безразсъдно, но със сигурност предизвикателството за клуба е огромно, като се има предвид, че конкуренцията на „шпорите“ във Висшата лига похарчи милиони. За лондончани явно не е необходимо всеки трансферен прозорец да се пръскат пари за нови попълнения.

Маурисио Почетино е един от най-ценните мениджъри във Висшата лига, което не е тайна. Той успя да демонстрира своя потенциал в Саутхемптън, след което в Тотнъм разгърна пълните си възможности. Президентът на „шпорите“ Даниел Леви сляпо се надява, че именно Почетино е човекът, който ще изведе отбора до върха и наложи вето на аржентинския специалист да напусне клуба. През новия сезон Почетино ще трябва да покаже най-силните си способности повече от всякога, за да постигне успех, защото другите отбори са подсилени. Дори шампионът Манчестър Сити привлече Рияд Марез от Лестър. Тотнъм не взе нито един нов играч, като приоритетът на клуба и на аржентинеца бяха да бъдат запазени Хари Кейн, Дели Али и Кристиан Ериксен, които отново ще бъдат референтните стойности за представянето на тима. Почетино ще трябва да преосмисли цялата си стратегия през новия шампионат.

Маурисио Почетино

източник: Gulliver/GettyImages

През предишните две лета Почетино се оплакваше, защото клубът не бе достатъчно активен на трансферния прозорец, но сега „шпорите“ изобщо отсъстваха и не привлякоха нито един нов играч. През последните три сезона Тотнъм успя да завърши два пъти на трета позиция и веднъж на второ място, което е много голям успех за клуба. И тези резултати бяха без да бъдат привлечени топ играчи. Почетино успя да извлече максимума от Сон, Алдервейрелд, Трипиър и Дейвисон Санчес, които направиха значителен прогрес под негово ръководство във Висшата лига. Аржентинецът демонстрира добро око в избора си на играчи.

Поради същата причина сега предизвикателството пред Почетино е огромно. Мениджърът този път не се оплака от пасивността на отбора на трансферния пазар. Това показва, че отборът изглежда готов за всичко, което му предстои. „Ако не може да подобрим нашия отбор, е по-добре да го запазим в настоящия му вид“, сподели той. Фраза, която може да промени значително английския шампионат, защото шаблонът е, че за прогреса са нужни значителни финансови средства и достатъчно на брой покупки.