Тимът на Англия е един от фаворитите за трофея, но с играта си до момента тотално разочарова. В нито един от досегашните четири мача по допечените на Гарет Саутгейт не показаха истинското си лице и благодарение на огромна доза късмет и индивидуални умения, особено на осминафинала срещу Словакия, някак си се задържат в битката за титлата.

Със сигурност обаче, ако „трите лъва“ не покажат повече креативност в средата на терена и идея как да превземат вратата на съперника, ще имат тежки моменти и срещу „кръстоносците“. Като цяло обаче не е нормално при толкова утвърдени играчи в английското първенство, британците да показват такава игрова безпомощност и да страдат. Джуд Белингам и Хари Кейн, които вкараха четирите гола за своите досега, не са достатъчни да носят тима на гърба си и ако Англия не заиграе като отбор, съществуват реални предпоставки да преглътне голямо разочарование.

Швейцарците, които са непобедени по германските терени, разполага с балансиран и сработен състав, и играят грамотен и печеливш футбол. Те показаха това най-вече на осминафинала, когато не само категорично надделяха над двукратния европейски шампион Италия, но и показаха, че са в състояние да постигнат нещо историческо.

Треньорът Мурат Якин разчита на ядро от основни изпълнители, които дълги години играят заедно и при положение, че продължават да се представят по такъв впечатляващ начин, могат да се справят с всеки по пътя им към решителния мач. Срещу Англия Якин ще разчита на най-доброто, с което разполага, след като се разбра, че контузията на капитана Гранит Джака отшумя и полузащитникът ще е на разположение на наставника.

Англия и Швейцария са се срещали помежду си в 27 мача. "Трите лъва" имат 18 победи, швейцарците – 3, а 6 двубоя са завършили наравно. Головата разлика е 59:20. Любопитно е, че англичаните нямат загуба от своя съперник цели 43 години – за последен път „кръстоносците“ спечелиха с 2:1 на 30 май 1981 година в квалификация за Световно първенство пред своя публика. /БГНЕС