Вратарят на Англия Джордан Пикфорд е разчитал на предварителна информация за това кой футболист на Швейцария къде евентуално ще стреля при удара от бялата точка.

Такава практика от години имат почти всички отбори. „Трите лъва“ надвиха „кръстоносците“ именно след изпълнение на дузпи в четвъртфинален двубой от UEFA EURO 2024. Стражът на Евертън спаси един от четирите изстрела към него, като това се оказа достатъчно, защото съотборниците му бяха безгрешни при петте си удара.

Снимки: Gulliver/GettyImages
7 снимки

Фотографи на стадиона в Дюселдорф заснеха бутилката на Пикфорд с вода. Вижда се, че на нея са изписани имената на играчите на швейцарците, както и какво действие да предприеме вратарят срещу даден състезател - да се хвърли наляво, надясно или да изчака на място. За Аканджи, който пропусна първата, е отбелязано, че Пикфорд трябва да се хвърли наляво, каквото и той стори, спасявайки удара на швейцареца.

Стражът на Англия изпълни стриктно заръките и при двама от другите трима изпълнители на противника - Амдуни и Шакири, също избирайки да легне вляво, но не успя да спаси. Само при дузпата на Фабиен Шер Пикфорд не последва плана от „пищова“ си да направи залъгващо движение надясно, след което да се метне вляво. В случая той стори обратното, като в крайна сметка се стигна до гол.