Отборът на Манчестър Сити подчини градския съперник Манчестър Юнайтед в дербито на града, побеждавайки с 2:0 на „Олд Трафорд”. „Гражданите” тотално обезличиха своя противник, а двата гола във вратата на „червените дяволи” бяха най-малкото, с което домакините се отърваха.

Ерик Баи имаше нещастието да си реализира автогол още в седмата минута, с който бе открит резултатът, а Бернардо Силва увеличи преднината на „гражданите” в продължението на първата част.

Тимът на Оле Гунар Солскяер разочарова за пореден път своите фенове, като играчите на домакините успяха да докоснат топката в противниковото наказателното поле едва един единствен път и то в заключителните секунди на мача, когато „червените дяволи” стигнаха до единствения си ъглов удар в мача.  

Gulliver/GettyImages
45 снимки


Още в 6-ата минута Манчестър Юнайтед стигна до добра възможност за откриване на резултата. След центриране от фал по лявото крило на атаката, Хари Магуайър се извиси над всички и стрела с глава, но неточно.

Резултатът в мача бе открит в ответната атака на Сити. Първоначално Гюндоган центриране в наказателното поле, но Линдельоф се справи изчиствайки топката почти от голлинията. Последва ново разиграване, при което топката попадна в Кансело на левия фланг. Той центрира остро в пеналта, където Ерик Баи игра неориентирано и не успя да изчисти. Топката рикошира крака му и изненада Давид Де Хеа, който нямаше как да реагира.

Едва в 26-ата минута домакините успяха да организират многоходова атака, което доведе и до страхотен шанс за „червените дяволи”. Люк Шоу получи отляво и центрира прекрасно пред Едерсон, където Кристиано Роналдо стреля с левия крак от въздуха. Вратарят на гостите успя да реагира и изби в краката на Грийнууд. Футболистът на Юнайтед обаче определено бе изненадан и не успя да отиграе, а след рикошет в крака му, топката излезе в аут.

Отговорът на „гражданите” дойде почти незабавно. Фил ФОудън бе изведен по левия фланг, напредна добре и намери Де Бройне в пеналта. Белгиецът стреля, но ударът му бе блокиран от бранител червено. Топката обаче попадна в Жезус на няколко метра от голлинията, който овладя и стреля много силно, но Де Хеа показа изумителен рефлекс и изби в корнер. Веднага след това последва нова възможност, този път пред Кансело, но отново Де Хеа бе на мястото си.

В 32-ата минута кошмарът за домакините можеше да стане пълен, след като се наложи Де Хеа да спасява изстрел на Линдельоф, който бе много близо също да забие топката в собствената си мрежа. След подаване отляво на Жезус, Линдельоф не успя да играе добре и прати коженото кълбо към своя вратар, но Де Хеа реагира и с крак изби.

Последваха нови два изстреля към Де Хеа само в рамките на няколко секунди, но отново стражът на домакините показа изумителна класа и запази вратата си.

В последната минута на първата част футболистите на Пеп Гуардиола направиха своя решителен удар, отбелязвайки втори гол след безобразна грешка в отбрана. След поредната атака отляво за гостите, топката бе пратена на далечната греда, където Люк Шоу реши да не атакува коженото кълбо, а вместо това да го остави да излезе в аут. Зад гъба му обаче изскочи Бернардо Силва, който със сетни усилия успя да достигне топката и да я насочи към вратата. Де Хеа също не успя да реагира адекватно и след като топката рикошира в гърдите му, влезе в мрежата за 2:0.

На почивката наставникът на домакините направи една промяна в състава си, изваждайки от игра Ерик Баи и пускайки на негово място Джейдън Санчо. В началото на второто полувреме тимът на Пеп Гуардиола прие леко играта в своята половина, което позволи на „червените дяволи” да владеят топката в по-големи периоди от мач. Въпреки това обаче, Едерсон нямаше почти никаква работа под рамката на вратата си.

Четвърт час преди края Кевин Де Бройне се оказа на точното място, след като отбраната на Манчестър Юнайтед не успя да изчисти добре топката. Белгиецът стреля от въздуха, но не намери добре топката и я прати в аут от много добра позиция.

В 80-ата минута „гражданите” бяха много близо до трети гол, но този път щастието се усмихна на домакините. Фил Фоудън пробва късмета си с хубав удар по диагонала отляво, но само сантиметри го разделиха от попадение, като топката облиза страничния стълб на вратата.

До края на срещата Джон Стоунс също имаше шанс да се разпише, но изстрелът му не попадна в целта.  

FT / ЮНАЙТЕД – СИТИ 0:2

0:1 Баи 7' (авт)

0:2 Силва 45'

Стадион: „Олд Трафорд”, Манчестър

Рефер: Майкъл Оливър

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан Бисака, Баи, Линдельоф, Магуайър, Шоу, Фернандеш, Мактоминей, Фред, Грийнууд, Роналдо

Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Стоунс, Кансело (жк), Силва (жк), Гюндоган, Родри, Де Бройне, Жезус, Фоудън

Мениджър: Пеп Гуардиола