Клубовете от английската Висша лига са постигнали договорка за въвеждането на нови финансови правила за печалба и устойчивост, съобщи Sky Sports. Това се случва дни преди официалното гласуване на така наречения Нов курс за футбола от правителството на Великобритания, който трябва да въведе нова законодателна рамка за футбола.

„Клубовете се съгласиха да дадат приоритет на бързото разработване и прилагане на нова финансова система за цялата лига. Това ще даде сигурност на клубовете по отношение на бъдещите им финансови планове и ще гарантира, че Висшата лига е в състояние да запази съществуващите си водещи световни инвестиции на всички нива на играта“, се казва в изявлението на ФА.

Очаква се новите правила да внесат повече устойчивост на местните клубове и възможност на Висшата лига да запази настоящата си водеща позиция по отношение на инвестициите във всяко едно направление свързано с играта. Носителите на требъл Манчестър Сити обаче гласуваха против предложената смяна. Новата система може да бъде въведена още това лято, но няма да засегне текущите дела, които се водят срещу Евертън, Нотингам Форест и „гражданите“ за нарушаване на финансовия феърплей.

Междувременно обаче 20-те тима отхвърлиха предложения от шефовете пакет на стойност 900 милиона паунда за подпомагане на клубовете от Футболната лига в страната или трите по-долни дивизии (Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2). От Висшата лига се надяваха да убедят клубовете да дадат своето одобрение за финансирането, което бе договорено за пръв път преди почти две години, но предизвика сериозни брожения, което пък повдига допълнителни въпроси пред настоящия изпълнителен директор на Висшата лига Ричард Мастърс.

Причината е, че част от тимовете искат първо да бъдат постигнати договорености относно настоящите им проблеми с финансовите правила и постигането на споразумения, след което да се постигне нова договорка относно финансирането на по-долните дивизии. До този момент Евертън вече бе наказан с отнемане на точки, а „карамелите“ и Нотингам Форест са с нови повдигнати обвинения. Подобно е положението и на Лестър Сити, Челси и Нюкасъл Юнайтед, които също скоро могат да се окажат заплашени със санкции за нарушаване на настоящата финансова система.