Системата за видеоповторения (ВАР) може да се промени из основи. „The Telegraph“ излиза с новината, че се подготвя ново революционно решение, което ще е свързано с положението за засада и цели да повиши доверието в работата на съдиите.

Разработена е прецизна технология, която много бързо и акуратно трябва да очертае последната линия на защитата, за да бъде решено дали има засада на нападателя в рамките на частици от секундата. Очертанието на линията ще бъде видно за ВАР асистентите и те ще предават видяното на главния съдия много по-бързо, а така ще се намали забавянето на играта.

Изданието пише, че използваната към момента техника не е перфектна и често трябват доста повторения, за да бъде определено в кой момент топката се отделя от крака на подаващия.

Освен това линията, очертаваща засадата ще вече ще бъде значително по-тънка. Предполага се, че така почти ще се анулират споровете за определени милиметри, които не може да се конкретизират на базата на съществуващата технология и често стават обект на спорове от страна на феновете.

„Telegraph“ допълва, че поне 19 гола от миналия сезон е трябвало да бъдат отменени, ако линията на засадата е била по-тънка.

Най-революционното с прилагането на новата технология е, че реферите ще трябва чрез микрофоните на съдийската си система за комуникация ще трябва да обясняват на феновете на стадиона решението си. Подобна практика се прилага успешно в най-големите американски спортни първенства – НФЛ (шампионатът по американски футбол) и НБА.

По информация на изданието евентуалните нововъведения може да станат факт за Световното първенство в Катар следващата година.