Мениджърът на Англия, Гарет Саутгейт, стоеше неподвижен и сам със своите мисли, докато пред него и играчите му на историческия Олимпийски стадион в Берлин се разгърна позната сцена.

Кадрите на още една история за героично поражение на Англия вече се въртяха, докато Испания празнуваше напълно заслужена победа с 2:1, като UEFA EURO 2024 намери своите победители в лицето на изключителния отбор на Луис де ла Фуенте, пише BBC.

За Саутгейт това беше четвърти пореден голям турнир, в който Англия стигна до финал, но още веднъж се оказа твърде близо, но не достатъчно близо до успеха – тема, която се повтаря през осемте му години като мениджър.

Може да звучи сурово да се опише Саутгейт и Англия като "почти-мениджър" и "почти-отбор", но непрекъснатата неспособност да се доближат до заветния успех в такива моменти, както се случи и в този турнир, ги прави уязвими на такива обвинения.

Близо до Саутгейт стоеше разочарованият капитан на Англия Хари Кейн в края на противоречивата кампания на UEFA EURO 2024. Въпреки че сподели Златната обувка, Кейн може да заключи, че неговите най-добри години може вече да са зад него.

Кейн, чиято физическа форма беше под съмнение преди турнира, вкара три гола на Евро 2024, но беше толкова далеч от стандартите, които сам си е поставил в своята блестяща кариера, че не изненадва факта, че беше заменен от Оли Уоткинс след 61 минути. Феновете на Англия настояваха за пускането на нападателя на Астън Вила още в началото на второто полувреме.

Докато Саутгейт има тези четири опита да сложи край на серията без успех за мъжкия отбор, която вече ще продължи 60 години до Световното първенство през 2026 г., това беше още една болезнена загуба за Кейн, оставяйки го без трофей от кариерата му.

И двамата ще имат много за размисъл, докато Англия се връща у дома след турнир, в който рядко достигна върхове. След като се спасиха от загуба срещу Словакия на осминафиналите, победиха Швейцария на дузпи в четвъртфиналите, и след това обърнаха Нидерландия, за да стигнат до финала.

Саутгейт може да е говорил за мечтите си преди финала на UEFA EURO 2024, но беше изправен пред жестоката реалност, че Испания просто беше по-добра от Англия. Няма срам в това, но разликата между отборите в клас и креативност беше очевидна и обезкуражаваща.

Англия не успя да повтори своето бягство срещу впечатляващия испански отбор. Този път нямаше обрат, въпреки че резервата Коул Палмър изравни след гола на Нико Уилямс, преди Микел Оярсабал да вкара победния гол четири минути преди края.

Това беше шанс за история и безсмъртие за Саутгейт и Англия, опит за изкупление след загубата във финала на Евро 2020 от Италия на дузпи на Уембли. Вместо това, се оказа същата стара история.