Отборът на Англия записа изненадваща загуба от Исландия в последната си проверка преди началото на UEFA EURO 2024. Футболистите на селекционера Гарет Саутгейт разочароваха с представянето си и допуснаха поражение с 0:1 на „Уембли”.

Единственият гол в срещата падна още в началото на мача и бе дело на Йон Дагур Торстейнсон. Въпреки че имаха на разположение повече от 80 минути, „трите лъва” така и не успяха да намерят верния път към гола, а чистите голове положения пред противниковата врата определено не изобилстваха.

Така Англия тръгва към Германия в минорно настроение. Островитяните попаднаха в група С на турнира в компанията на Словения, Дания и Сърбия.

Gulliver/GettyImages
66 снимки

Първите десетина минути в мача преминаха под диктовката на домакините, които владееха топката в по-голяма част от времето, но въпреки това не успяваха да застрашат вратата на гостите. Англия атакуваше предимно отляво, където оперираше Антъни Гордън, но освен един корнер отляво, нищо интересно не се случи пред противниковия страж.

Противно на логиката първата страхотна възможност за гол се разкри пред футболистите на Исландия, които не я пропуснаха. Още в 12-ата минута гостите организираха много добра контраатака, която хвана неподготвена отбраната на „трите лъва”. Топката бе пратена на левия фланг към Йон Дагур Торстейнсон, който пое и проби към наказателното поле на домакините. Там Джон Стоунс действа колебливо и позволи на нападателя да стреля покрай него. Топката попадна в долния десен ъгъл и се оказа неспасяема за Аарън Рамсдейл, който също закъсня с намесата си.

Веднага след попадението на гостите, футболистите на Англия се опитаха да отговорят, Антъни Гордън имаше добра възможност да обстрелва вратата на исландците от чиста позиция, но изстрелът му не се получи и топката излезе в аут. Малко по-късно Коул Палмър също обстрелва вратата на гостите, но след рикошет в бранител, домакините получиха правото да изпълнят нов ъглов удар.

В 28-ата минута Англия пропусна уникален шанс. Кол Палмър получи отдясно необезпокояван от никого, нагласи топката на левия си крак и центрира много прецизно към Хари Кейн, който умело се измъкна от засадата и остана абсолютно сам срещу вратаря. Нападателят на Байерн Мюнхен реши да стреля от въздуха, но не намери добре топката и я прати на сантиметри от напречната греда.

В последната минута на първата част само късметът попречи на исландците да поведат с 2:0 в резултата. При една от редките си атаки отляво, играч на гостите стигна до аутлинията и върна към границата на наказателното поле където Траустасон се бе включил в предни позиции. Халфът веднага стреля към вратата на Аарън Рамсдейл, но Марк Гехи застана самоотвержено на пътя на топката и след рикошет тя излезе в корнер.

И през втората част най-опасният футболист на домакините продължи да бъде звездата на Челси Коул Палмър. Атакуващият играч на „трите лъва” имаше възможност да обстрелва противниковата врата в 51-ата минута, но ударът му по диагонала спря от външната страна на мрежата.  

Само три минути по-късно Палмър отново имаше чиста възможност за гол, след като топката малко случайно попадна при него, след като пасът към Хари Кейн не се получи. Палмър пое и нахлу в наказателното поле фронтално срещу вратата, но вместо да стреля, реши да финтира вратаря на гостите, а след като си скъси ъгъла, не успя да отправи точен удар.  

В 63-ата минута гостите направиха нов фрапантен пропуск. Този път голмайсторът Торстейнсон получи абсолютно сам срещу Рамсдейл, но в последния момент се подхлъзна и не успя да засече подаването отдясно и прати топката в аут, като вратарят на домакините изобщо не трябваше да се намесва.

Следващата добра възможност в мача се разкри пред домакините. След много добра атака отдясно, Трент Александър-Арнолд получи поти до аутлинията и центрира прецизно в пеналта, където Айвън Тони засече, но прати топката над вратата.

Двадесет минути преди края на редовното време Марк Гехи притесни щаба на англичаните, след като бранителят получи тежък удар в главата след изстрел на футболист на исландците. Гехи остана на земята в продължение на няколко минути, в които получаваше медицинска помощ. В крайна сметка след лекарската намеса защитникът успя да продължи срещата и не се наложи смяна.  

Финсон бе много близо до гола след много интересен удар, който едва не изненада Рамсдейл. Исландецът стреля от близо 18 метра, без да влага сериозна сила в удара си, опитвайки се да прехвърли вратаря на домакините. Рамсдейл все пак внимаваше и успя да избие в последния момент в корнер.

Дълбоко в добавеното време Александър-Арнолд пробва центриране по земя, топката докосна крак на бранител и профуча покрай вратата на исландците.

FT АНГЛИЯ – ИСЛАНДИЯ 0:1

0:1 Торстейнсон 12'

Приятелски мач

Стадион: „Уембли”, Лондон

Англия: 1 Рамсдейл, 2 Уокър, 5 Стоунс, 6 Гехи, 3 Трипиър, 8 Мейно, 4 Райс, 7 Палмър, 10 Фодън, 11 Гордън, 10 Кейн

Селекционер: Гарет Саутгейт

Исландия: 12 Валдимарсон, 15 Бяркасон, 6 Гретарсон, 5 Ингасон, 14 Финсон, 21 Траустасон, 7 Гудмундсон, 10 Харалдсон, 9 Торстейнсон, 22 Гудьонсен, 18 Андерсон

Селекционер: Аге Харейде