Селекционерът на Англия - Гарет Саутгейт, изглежда ще се оттегли от поста си след Европейското първенство през 2024-а година, а ФА може да се опита да привлече Хосеп Гуардиола от Манчестър Сити за негов наследник, твърди Daily Mail.

Бъдещето на Саутгейт след края на турнира е несигурно, тъй като договорът му изтича в края на следващата година, а в списъка с възможни кандидати на ФА има зашеметяващо име. Изданието пише, че „мечтаното назначение на някои във ФА е Пеп Гуардиола – вариант, който ръководните лица са готови да проучат“.

Сред останалите кандидати за заместник на Саутгейт попадат още мениджърът на Нюкасъл Еди Хау, бившият наставник на Брайтън и Челси - Греъм Потър, настоящият треньор на "сините" от Лондон - Маурисио Почетино и завърналия се в Селтик – Брендън Роджърс.

Въпреки това, във ФА на Англия имат силното желание да тестват късмета си с Гуардиола. Договорът на мениджъра на Манчестър Сити изтича през 2025-а годиа или 12 месеца след Евро 2024. Това представлява пречка за ФА, а заплатата му също би била проблем, след като футболната асоциация все още компенсира загуби заради COVID-19 на стойност от 300 милиона паунда.

Daily Mail допълва, че публичната подкрепа на Гуардиола за независимостта на Каталуния може да създаде политически бариери, които да му попречат да работи отново в Испания, когато някой ден напусне „Етихад“. Също така, след като вече е бил начело на Сити, Барселона и Байерн Мюнхен, остава единствено да поеме национален отбор и ФА може да му предложи именно тази позиция.