С общо 12 медала СК Шуменска крепост стана отборен шампион в стил К-1 , а с 17 отличия софийският Стар Тийм триумфира в стил Фул контакт на провелите се през изминалия уикенд (23-25 април) Държавни първенства по кикбокс в град Пазарджик. 

Състезанията преминаха при отличната организация от страна на местния спортен клуб Спартак Пазарджик 2014 и под егидата на Българската Конфедерация по кикбокс и муай тай. Към бойния спектакъл домакините добавиха и изключително атрактивен детски турнир на ринг в стил “Лоу кик”. Така участниците в трите стила станаха над 360 от 52 спортни клуба от цялата страна. 

Въпреки, че се състояха без публика, състезатели и треньори сътвориха уникална атмосфера, което донесе допълнителна доза хъс и желание за победа от страна на състезателите. Над 85 финала в двата стила се изиграха във вчерашния ден. СК Шуменска крепост си тръгнаха като фаворити в стил К-1 с 6 златни и 6 сребърни медала, а СК Стар Тийм добавиха в богатия си актив 13 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала във Фул Контакт. 

Първенец по медали в Държавните първенства по кикбокс в Пазарджик в двата стила са шуменци с общо 29 медала, следвани от Стар Тийм с 20 и СК Боил – Варна с 14 медала, 8 от които златни. 

Чудесно се представиха и домакините от СК Спартак Пазарджик, които заеха 4-тото място в общото класиране с 18 медала (4 златни – 3 на “К-1” и 1 “Фул контакт”, 5 сребърни и 9 бронзови). Те се включиха с общо 25 бойци. 

Александър Рибников (СК Спартак Пазарджик) бе отличен като най-техничен състезател в стил К-1, а в стил Фул контакт – Христо Христов – СК Боил Варна. 

След финала старши треньорът и главен организатор на събитието г-н Илко Аджов сподели:

"Миналата година бяхме първият клуб в Пазарджик, който успя да направи състезание в условията на пандемия. Тогава беше много строго, защото никой не знаеше какво ще стане и как ще се получат нещата. Все пак обаче стана страхотно състезание. Бяха около 220 състезатели в двата стила К-1 и Фул контакт. Решихме да разделим турнира и състезанията във стил „Фул контакт“ да се проведат в Козлодуй, за да може да се разпространява кикбоксът в двете населени места. Заради кризата обаче решихме отново да комбинираме нещата, като добавим и турнир за най-малките деца по кикбокс. Според мен се получи много хубаво със страхотни емоции".

По програма в рамките на Държавните първенства е бил предвиден и детския турнир в стил Лоу кик. Според г-н Аджов впечатление е направила изключителната дисциплина при най-малките бойци. 

Той допълни: 
"Това е боен спорт. Ние ги възпитаваме на полезните навици и от най-ранна възраст. Децата трябва да слушат, за да могат да побеждават. Факт е, че ние не сме само треньори, а психолози и дори родители. Всяко едно дете, което стъпи в залата буквално израства в нея и черпи от примера на по-големите".

Г-н Аджов заяви още че е доволен от представянето на своя отбор у дома. Всички фаворити са успели да се класират на първо място в двата стила. Държавните първенства по кикбокс продължават след по-малко от месец в Панагюрище в уикенда 14-16 май, след което преминаваме на международната сцена.