Президентът на Световната федерация по кикбокс „WAKO“ Рой Бейкър бе назначен за член на Комисията на „SportAccord“ , която представлява Асоциацията на признатите международни спортни федерации (ARISF) и всички признати от Международния олимпийски комитет (МОК) спортни федерации.

SportAccord обяви създаването на нов комитет, който ще наблюдава процеса на присъединяване към SportAccord и Алианса на независимите членове на спорта (AIMS), като целта е да проправя пътя за признаване от Международния олимпийски комитет (МОК).

Тази Комисия включва представители на четири признати от МОК органа между които е вече и президентът на „WAKO“ Рой Бейкър. Ирландецът  е назначен за представител на международния ARISF.

Президентът Бейкър изрази благодарността си, заявявайки:

"За мен е чест и привилегия да съм сред членовете на ARISF в тази комисия. Бих искал да изкажа благодарностите си на Съвета на ARISF и неговия председател Рафаеле Чиули, че ми повериха тази отговорност от името на признатите спортове. Това е огромна отговорност, която не приемам с лека ръка. Влизането в SportAccord и AIMS е ключова цел за всички световни федерации. Това развитие бележи важна стъпка напред за международните спортни организации, засилвайки нашия ангажимент за приобщаване и признание на световната сцена“.

„Благодаря на всички, които подкрепяха и продължават да подкрепят спорта кикбокс и неговото израстване със семейството на признатите спортовеот  МОК“, добави Рой Бейкър.

В олимпийския музей в Лозана (Швейцария) Рой Бейкър бе гост-лектор на форум на МОК SportAccord, ангажирайки се с признатите Международни олимпийски федерации по тема, която е изключително важна: психичното здраве за спортистите.  Президентът на Световната федерация по кикбокс участва в едночасов дебат заедно с Абинав Биндра - заместник-председател на Комисията на атлетите на МОК, Сара Фюсек - директор по интегритет към ФИС, Скот Слоун -  мениджър на проекта за безопасен спорт към МОК.

Дискусията бе на тема „психичното благополучие на атлетите“, което е също толкова важно, колкото физическото здраве в спорта.

В същото време стана ясно, че кикбоксът е включен в програмата на Световните игри в Китай през 2025 година. Домакинът гр. Чънду организира сесии от срещи с мениджъри на Международни федерации. Представител в Китай на Световната федерация по кикбокс бе Ромео Деса, технически директор на WAKO.

От 20.07.2021г. WAKO се ползва с признание от Международния олимпийски комитет (МОК). Очаква се дисциплината да бъде включена в Олимпийските игри, след като в момента е приета за временен член.