Дни преди Европейската купа в Пловдив кикбоксьорката Александра Георгиева даде специално интервю за Gong.bg. Турнирът ще се проведе от 18 до 21 април.

От кога се занимаваш с кикбокс и как се запали по този спорт?

"Занимавам се от 12 години с този спорт. Просто усетих, че това е нещото, в  което искам да е развивам. Бях на 8 години, когато се записах. Дойдоха в училище да ни обяснят за спорта и ми казаха, че ще стана шампион. Това е достатъчно за едно осемгодишно момиче."

Кои са силните и слабите ти страни?

"Аз играя на контра на всеки мой противник, това е положителната ми страна. Когато противникът играе на крака , аз използвам ръце. Съответно, когато ми играят на ръце аз залагам на крака. Слабата ми страна е, че разчитам много на ръцете, защото съм силна в играта с тях. Когато обаче не се получат нещата нямам план Б. Върху това трябва да работя."

Какво можеш да ни разкажеш за клуба, от който ти си част в момента?

"Състезавам се за "Стар тийм". Това е клуб, в който се записах преди 3 години. Средата тук е много развиваща. Конкуренцията с другите момичета много ми помогна, така се развих на международната сцена. Приеха ме много добре и благодаря за отношението. Надявам се дълго време да остана тук."

Кое е най-ценното отличие в твоята кариера до момента?

"Спечелих наградата за най-добър състезател при жените на Европейското първенство през 2021. Тогава всеки мач ми беше финал, а с участниците там до ден днешен сме опоненти. Там получих признание не само от българите, но и от чуждестранни треньори и съдии."

Какви са очакванията ти за предстоящата Европейска купа в Пловдив.

"Очертава се сериозна европейска купа, такава организация не съм виждала. Имаме над 20 държави и 1800 заявки за състезатели. Аз лично имам сериозна конкуренция от Гърция, Италия. Именно италианката Франческа Цеци е в моята категория, а тя е една от най-добрите състезателки. Ще има и съдии от международен състав." 

По-трудно или по-лесно е да се състезаваш пред родна публика?

"Плюсовете са, че няма да имам напрежение относно транспорт, зала, дори и език. Минус е, че има по-големи очаквания към мен. Това носи и леко притеснение.

Как протича подготовката ти за битките?

"Моята подготовка сега е малко по-специфична, защото си счупих носа преди три седмици. Сега тренирам с шлем, който те задушава и губиш преценка за дистанцията. Процесът обаче тече и ще видим какво ще покажат резултатите."

Какъв съвет би дала на деца и родители, за да изберат тренировките по кикбокс?

"Казвала съм го много пъти, но за мен кикбоксът е интелигентен спорт. За мен е подобен на шах. Моят любим стил е пойнтфайтинг, защото трябва да мислиш за 3 хода напред. Това те кара да мислиш, а без това качество няма как да си шампион."

Какво ти предстои през тази година и какви цели си поставяш?

"Има още една световна купа в Унгария. Ще има национален лагер, а аз планирам и още няколко такива. Предстои ми заминаване и за Германия с европейски отбор, където ще водя семинари. В края на годината има Европейско първенство за мъже и жени в Гърция. За мен ще е дебют, след като миналата година дебютирах на Световно. Надявам се да стана първа."