Състезателят по кикбокс Иван Кръстанов даде интервю за Gong.bg преди Европейската купа в Пловдив. Турнирът ще се проведе от 18 до 21 април.

От колко време се занимаваш с кикбокс и как разбра, че това е спортът за теб?

-Занимавам се с кикбокс от 24-годишна възраст. Как разбрах, че това е моят спорт? Съвсем случайно. Влязох в залата покрай един приятел, той ме заведе, хареса ми и ме запали средата може би и хората, които бяха там.

Ако трябва да се опишеш като състезател, кои са твоите най-силни страни и кои са аспектите, върху които трябва да работиш и да подобриш?

-Силни страни може би сила, дух, такива качества. Трябва да подобря фокуса си, малко губя фокус, когато стане напрегната ситуация и това със сигурност ми изиграва лоша шега. Бих подобрил това.

Какво може да ни разкажеш за клуба, в който се състезаваш в момента?

-„STAR Team” България е един от първенците в цяла Европа и определено е номер едно в Бълария. Мисля, че това е най-добрата школа за подрастващи деца и за мен това е най-добрият клуб по кикбокс.

Кое е най-ценното за теб отличие в състезателната ти кариера, кое е то и защо е най-ценно за теб?

-Най-ценна е световната титла, която спечелих миналата година през ноември в Португалия. Тя е най-ценна, защото това е върхът в аматьорския кикбокс и много дълго време съм мечтал за нея.

Между 18 и 21 април България ще приеме Европейската купа по кикбокс, на която ти ще вземеш участие, какви са твоите очаквания за надпреварата и какви са твоите цели за състезанието в Пловдив?

-Сега ни очаква европейската купа в Пловдив, това е очаквано състезание от всички нас, бих казал всички българи. Смело мога да кажа, че това е един подарък към абсолютно всички кикбоксьори в България за нашия труд през последните пет години, защото сме на върха и заслужава тук да има такова състезание тип европейска купа, вместо ние да пътуваме по хиляди километри и по цяла нощ навсякъде в чужбина, хората ще идват при нас. Очаквам да стане едно хубаво състезание. Лично за себе си очаквам да се сбия и да направя хубави мачове пред родна публика и моите деца, които тренирам, както и да стана първи.

По-трудно или по-лесно е да се състезаваш пред родна публика, знаем, че има плюсове и минуси в това?

-За мен е по-трудно. При мен като викне публиката и става по-зле. По-добре да съм в чужбина и да не се знае, че играя.

Как върви подготовката за състезание в подобен мащаб и има ли нещо по-различно?

-По-различно е, ние не спираме да тренираме, готвим се постоянно. Миналата седмица се върнахме от подготвителен лагер в Разлог, той беше пет дни. Изкарахме добре там, тренирахме с американска кикбокс звезда и мисля, че сме доста подготвени за предстоящото състезание.

Ако трябва да дадеш съвет на някой подрастващ или неговите родители защо те трябва да запишат кикбокс, какво би им казал?

-Аз винаги им казвам, спортът дава един път на всеки един човек, една посока към нещо добро, особено при децата. Това ти дава една среда, едно правилно развитие и някаква цел в живота. Човек без цели и мечти е загубен, това бих казал.

Какво още ти предстои през 2024-а и какви цели си поставяш?

-Предстои ми европейската купа в Пловдив и след това световна в Будапеща и в края на годината европейско първенство в Атина. Последното ми е най-важно.