Вече на територията на 2016-а година продължаваме с последните акорди на изминалата 2015-а. До тук ви припомнихме какво се случи през първите 10 месеца от годината, време е за най-интересното от ноември. А той бе повече от бурен.

Датата 13-и ноември ще бъде запоменна като една от най-черните за 2015-а година заради терористичните атаки в Париж, а една от целите на атентаторите бе стадион „Стад дьо Франс“. По време на контролата между Франция и Германия се чуха две експлозии, а светът бе потресен от жестоките нападения във френската столица.

Немският национален отбор по футбол прекара нощта на стадиона, а хилядите фенове по трибуните преживяха ужаса да не знаят какво ги чака на излизане от съоръжението. За щастие двамата атентатори-самоубийци, чията цел е била именно публиката на стадиона не успяха в начинанието си да се самовзривят на трибуните.

Страхът от нови терористични атаки предизвика отмяната на планираната проверка между Германия и Холнадия, тъй като в Хановер също имаше съмнения за подготвян атентат, но не успя да спре провеждането на контролата между Англия и Франция на стадион „Уембли“ в Лондон.

Ужасните събития в Париж доведоха до безпрецедентна вълна на солидарност и изразяване на съпричастност. Хиляди спортни събития по света започваха с минута мълчание, а на много места звуча френския химн. Така бе и пред 90 хиляди зрители на „Уембли“. Престолонаследникът на Англия Принц Уилям и двамата селекционери - Рой Ходжсън и Дидие Дешан поднесоха венци, а двата тима се събраха в центъра за минута мълчание след Марсилезата.

Ноември ще остане в историята и със сензационната загуба на Вадимир Кличко от Тайсън Фюри. В Дюселдорф Кличко не успя да защити трона си в професионалния бокс и загуби в 12-рундов мач. Способен ли е украинецът отново да си върне световната боксова корона, ще разберем на реванша, който е планиран за пролетта на 2016-а година.

Няколко треньорски рокади белязаха предпоследния месец от изминалата година. В началото на ноември босът на Лудогорец Кирил Домусчиев заяви, че постът на Едуард Ераносян като треньор на шампионите не е застрашен, но ако сте забравили какво всъщност се случи, нека ви припомним...

На 6-и ноември ръководството на Лудогорец обяви официално завръщането на Георги Дерменджиев начело на „орлите“, след като по-рано същия ден се разбра, че Едуард Ераносян e подал оставка след поредицата неубедителни мачове. Новият стар треньор на Лудогорец Георги Дерменджиев разкри, че първите му думи пред футболистите са били: „Лудогорец ще стане шампион“.

Само два дни по-късно Феррарио Спасов стана поредният старши треньор в А група, който подава оставка. След домакинската загуба на Монтана с 0:4 от Черно море Спасов подаде оставка, а на поста бе заменен от Емил Велев.

Последва раздяла на словенеца Ермин Шиляк с Ботев Пловдив. След слабите резултати на „канарчетата“ оставката бе очаквана, а Ботев бе поет от Николай Костов.

В самия край на месеца и Славия остана без старши треньор след оставката на Иван Колев, който бе заменен Владимир Илиев.

Ноември 2015-а бе белязан и от официалната раздяла на дългогодишния собственик на Левски Тодор Батков с клуба. Общото събрание на акционерите в Левски потвърди очакваните промени в клуба, а в същото време влязоха и нови лица. По време на заседанието бе избран нов Управителен съвет. Акционерите на клуба увеличиха капитала на дружеството с 13 милиона лева поименни акции. На мястото на Батков в Надзорния съвет влезе Бранимир Ботев. Привържениците на Левски придобиха чрез Тръст „Синя България” акции, съставляващи 10 % от капитала на ПФК Левски АД.

Самият Тодор Батков заяви в емоционално слово пред акционерите на клуба, че го оставя в ръцете на „достойни и реални хора от плът и кръв“. „Каквото можах и каквото имах, дадох за Левски. Направих компромиси, но никога не предадох клуба. Оставам отворен към хората от новото ръководство, ако имат нужда от съвет и алтернативно мнение, винаги съм на разположение“, сподели адвокатът.

Между временно Левски падна от Пирин с 0:1 в Благоевград, което бе първи успех на „орлетата“ над „сините“ от 1993-а година насам.

В лагера на вечния врак ЦСКА ситуацията се запази... нестабилна. През ноември комисията за финансов феърплей към УЕФА наказа ЦСКА с лишаване от право на участие в европейските клубни турнири в следващите два сезона. Причината за санкцията е, че българският клуб не е спазил подписаното на 7 май тази година споразумение да заплати в договорения срок глоба от 200 хиляди евро заради нарушаване на финансовите правила. 

Отборът на ЦСКА пък записа 16 поредна победа от началото на сезона във В група, като този път състезателите на треньора Христо Янев се справиха с коравия тим на Миньор Перник. Двубоят на „Стадиона на мира“ приключи с класически успех за гостите с 3:0, но обстановката на трибуните далеч не бе мирна.

След неуспешен опит с назначаването на Светослав Бакалов за постоянен синдик на ЦСКА, тъй като той си направи отвод пред съда, при „червените“ влезе дама - Дора Златева Милева.

Педставители на привържениците на ЦСКА от различни фенклубове, фракции и организации гласуваха с огромно мнозинство своята подкрепа към Гриша Ганчев и се обединиха и около единствения реалистичен вариант за бъдещето на отбора - а именно трансформацията на Литекс в ЦСКА.

Пак през ноември Литекс удари по националните отбори на България – мъже и младежи, след като се разбра, че ловчанлии са взели решение да не пускат своите футболисти за двата лагера организари от Ивайло Петев и Тони Здравков, като се оказа, че шефовете на „оранжевите“ са обявили своето решение едва три дни преди старта на двата лагера.

На 13-и ноември националите при мъже и младежи завършиха наравно в контрола, играна в Правец. Отборите на Ивайло Петев и Тони Здравков се разделиха при 1:1.

Същият месец БФС призна за девет съмнителни мача в родния футбол за 2015-а година.

В чужбина българските треньори имаха различна съдба. Илия Груев бе официално обявен за старши треньор на втородивизионния немски Дуисбург. 46-годишният Груев за първи път в кариерата си влезе в ролята на старши треньор, като договорът му е до 2017-та и важи както за Втора Бундеслига, така и за Трета, в случай, че тимът изпадне.

Станимир Стоилов, който направи Астана за втори пореден път шампион на Казахстан, получи поредното си признание, след като бе определен за най-добър треньор в първенството на страната.

Стойчо Младенов пък напусна Египет, след като разтрогна договора си с местния Ал Итихад.

Ноември определено бе специален за 24 държави на Стария континент. Всички финалисти на Европейското първенство по футбол през 2016-а стана ясни.

Сред щастливците 30 години след последното си участие на голямо първенство място намериха и унгарците.

Поредното издание на испанското „Ел Класико“ също донесе нова доза емоции за футболните фенове. Барселона разгроми Реал Мадрид с 4:0 на сред Мадрид. Луис Суарес вкара два гола в голямото дерби, а по един добавиха Неймар и Андрес Иниеста.

В Англия все по-усилено се говореше за предстоящо уволнение на Жозе Моурниьо от Челси, а бившата лекарка на лондончани Ева Карнейро се появи за първи път на публично събитие, след като заведе дело срещу своя екс-работодател. Чаровната брюнетка присъства на светско събитие в Лондон, което събра популярни личности.

И докато облаците все повече се сгъсяваха над главата на Моуриньо, новият мениджър на Ливърпул Юрген Клоп бързо се превърна в любимец на фенове и медии. Интервюто на Жозе след поражението от Ливърпул и множеството му кратки отговори, че „няма какво да каже“ вдъхновиха популярния немски комик Матце Кноп, който често влиза в ролята на Клоп, за нова имитация.

В Шампионската лига няма как да подминем категоричния успех на Байерн Мюнхен над Арсенал с 5:1.

Няколко емблематични личности от европейския футбол попаднаха под светлината на прожекторите. Бившата суперзвезда на Реал Мадрид Раул завоюва титла в последния мач в своята кариера.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой награди националния вратар на страната Икер Касияс с Кръст на Ордена на заслугите в спорта. Стражът, който има най-много мачове за „Ла фурия“ - 164, получи отличието на специална церемония.

Нападателят Златан Ибрахимович за десети път стана Играч №1 на Швеция.

Между временно скандалът с изнудването на французинът Матийо Валбуена набираше сили, а вестник „Екип“ се добра до пълен запис на разговора между Карим Бензема и негов приятел, замисляйки изнудването на Валбуена.

Президентът на Германския футболен съюз Волфганг Нийрсбах пък подаде оставка заради скандала с предполагаема корупция при избора на страната за домакин на световното първенство през 2006 година.

Нико Розберг с Мерцедес триумфира в Гран При на Мексико, в Гран При на Бразилия и Гран При на Абу Даби във Формула 1. Люис Хамилтън обаче вече бе спечелил предсрочно трофея.

И като стана дума за Люис Хамилтън, през ноември английският вестник "Сън" гръмна с новината, че първата ни ракета в тенис Григор Димитров е забил певицаата Никол Шерцингер, бивша половинка именно на Хамилтън.

Григор пък се сдоби официално с нов треньор - Франко Давин, а в края на месеца развълнува родните си фенове с демонстративния мач с Гаел Монфис в Арена Армеец в София.

Димитров победи Гаел Монфис с 2:0 сета в чудесно зрелище, събрало тенис на високо ниво, красиви отигравания, много шоу и закачки с публиката.

Ноември донесе лоши новини за българското вдигане на тежести, тъй като стана ясно, че нционалният ни отбор не може да вземе участие на Олимпиада 2016 заради многобройни нарушения на антидопинговите правила

Ужасна вест дойде от Австрия, където автомобил с български треньори и скиори катастрофира след тренировка.

Сред пострадалите бяха водещият български алпиец Алберт Попов, главният треньор на националите Драго Грубелник и помощника му Митко Христов. 39-годишният Грубелник загуби живота си при ужасния инцидент.

Кубинецът Хосе Еухенио Солер Арате бе избран за старши треньор на българския национален отбор по бокс за мъже, а едно от най-големите имена в баскетбола Коби Брайънт обяви края на своята кариера след настоящия сезон.

През ноември се простихме с дългогодишния шеф на ОСК Левски - Стоян Хранов, който бе основен двигател в Левски, организираше редица благотворителни инициативи и се опитваше да помага с всички средства на закъсалите отбори.

Спортният свят се раздели и с един от най-добрите играчи в историята на ръгбито Джона Лому почина внезапно на 40-годишна възраст.

Това бе ноември 2015-а - бурен и изпълнен с емоции, а какво се случи през декември ще ви припомним утре.